Запознайте се с авторите на 101 отбивки“ – пътеводителя за

...
Запознайте се с авторите на 101 отбивки“ – пътеводителя за
Коментари Харесай

Иван Михалев и Елина Цанкова, любителите на отбивките

Запознайте се с създателите на „ 101 отбивки “ – пътеводителя за непознатия и загадъчен нюанс на България, който ви чака в нашия Клуб на девойките.

С какво „ 101 отбивки “ се разграничава от останалите пътеводители на България?

„ 101 отбивки “ е доста друг от всички пътеводители, издавани до момента в България. Затова е и толкоз сполучлив. От излизането на книгата преди Великден до момента непроменяемо е в Топ 3 по продажби, като за последните три седмици е №1 в класацията на книжарници „ Хеликон “ за най-търсените книги в категория „ Нехудожествена литература “.

Книгата е неповторима, тъй като показва извънредна селекция на 101 места, които са забавни и си заслужават да бъдат видени. Това са най-вече диви и малко известни дестинации, които не попадат в „ 100-те национални туристически обекта “, само че са задоволително любопитни – всяка по собствен личен метод. Тук няма да прочетете за нито един музей или други сходни места, които нормално се поставят, с цел да се „ попълни броя “. Точно противоположното – нашият максимален проблем беше кои от стотиците „ отбивки “ да отпаднат. Ако трябваше да включим всичко, което сме видели през тези четири години пътешествия из България, книгата щеше да стане 1000 страници.При нас няма скрита реклама на хотели, заведения за хранене и питейни заведения. Това е книга за пътешественици, а не за туристи.Уникалността на „ 101 отбивки “ е и в това, че тя дава доста потребна информация – освен любопитни обстоятелства за местата, само че и точни упътвания по какъв начин да ги откриете, написани от хора, които персонално са извървели всеки един от маршрутите. Има и хрумвания какво друго забавно има в радиус от 50 км, тъй че хората да създадат разходката си за уикенда още по-пълноценна. Добавили сме и фотосъвети – коя е най-хубавата точка за пейзажна снимка по тези места и в коя част на деня светлината е най-подходяща. В пътеводителя няма скрита реклама на хотели, заведения за хранене и питейни заведения. Защото това е книга за пътешественици, а не за туристи.

Как се роди концепцията за тази книга?

Книгата бе естествено продължение на плана ни „ Отбивки “, който породи като блог преди четири години. Идеята за неговото основаване пристигна след едно наше странствуване из Родопите през лятото на 2011 година До този миг ние съвсем не бяхме пътували из България. Всички ваканции прекарвахме в чужбина, защото смятахме, че у нас няма какво забавно да се види. Бяхме сюрпризирани и очаровани от хубостта на родопската природа. Затова взехме решение, че би трябвало да разкажем на повече хора за тези места. Така създадохме блога. Постепенно пътуванията станаха наше занимание, пристрастеност, обич... С времето започнахме да мислим и за нещо по-голямо – за справочник, който да ориентира пътешествениците като нас по какъв начин да стигнат до такива места – пещери, водопади, скални формирания, манастири и други естествени явления. „ 101 отбивки “ е тъкмо това – книга, която може да промени живота ви вечно. Стига да предпочитание да пътувате и да имате сетива да видите хубостта към себе си.

Всъщност книгата е продължение на изявленията ви в блога . Има ли специалност блогър? А странник?

Любовта към пътешествията не е специалност, а положение на духа. Начин на живот. Жажда за завършения. Това е естественият блян на индивида да изследва света към себе си. Да открива нови и нови места, хора, истории...Мечтата ни е да напишем някой ден и пътеводителя “Отбивки с деца ”.При нас се получи инцидентно – около упоменатото към този момент пътешестване до Родопите, което промени живота ни вечно. Надяваме се, че блогът и книгата „ 101 отбивки “ ще възпламенят и други като нас да пътуват и да вършат своите открития. Това към този момент се случва – всеки ден получаваме известия на стената на блога ни във фейсбук със фотоси на хора, които са минали по нашите стъпки. Дори открихме нова графа, „ Клуб Отбивки “, в която публикуваме фотосите им. Искаме да създадем клуб от съидейници, които да обменят хрумвания и усещания от местата в България, които са им харесали. Защото имаме вяра, че единствено споделените открития са същински.

Лесно ли е човек „ да отбие “ от познатите туристически направления?

Лесно е. Нужно е единствено любознание, комфортни обувки и бутилка минерална вода.

Колко време ви лиши да обиколите тези места и да разкажете за тях?

Обикаляхме България близо три години и половина. Все още има места, които не сме съумели да забележим. Те стоят в нашия bucket list за идващите година-две. Има и такива, на които сме се прибирали по два-три пъти, тъй като са съумели да ни допрян прочувствено. Например меандрите на Арда в Родопите. Или параклисът при бент. Пчелина. Това са места, които имат някаква особена сила. Тя мъчно се разказва с думи, само че се усеща, когато си там.

Има ли място в България, което е непознато за вас?

Да. Умишлено сме избягвали да вървим по прекомерно комерсиалните туристически дестинации като Банско и Велинград да вземем за пример. За тях нямаме никакви усещания и по тази причина не сме ги присъединили в книгата. С това не желаеме да кажем, че е неприятно да се върви на отмора в курортите. Просто този тип „ туризъм “ не е за нас.

Реалистична ли е визията на българина за страната му? Той сякаш постоянно се лута сред прекомерно огромната горделивост и крайния нихилизъм?

Българите като цяло не познават страната си. Съдим по нас самите – допреди 4 години не знаехме и 5% от местата, които са включени в книгата. Прекарвахме свободното си време напълно по софийските паркове (уикенда) и в чужбина (ваканциите). Просто не сме знаели какъв брой красиви места има на няколко часа път от нас.Да не приказваме за историята... Живеем на място, през което са минали доста антични цивилизации и нации. Но информацията за това е прекомерно нищожна и не влиза в дневния ред на хората и медиите. Освен по някакви мотиви, за които се харчат държавни пари. Добре че стана изложбата в Лувъра, с цел да се разшуми към съкровищата, завещани от траките. Това е голям запас за реклама на страната ни, който обаче до този миг никой не е счел за нужно да употребява. За благополучие живеем в епохата на интернет, където цялата нужна информация е елементарно налична. Появиха се стотици пътешественически блогове, фотофоруми и обществени мрежи, посредством които човек може да възнамерява своите „ отбивки “.

Какво следва в този момент?

Имаме предпочитание да издадем справочник и на британски език. Защото считаме, че ще има интерес към „ непознатата България “ – не тази от рекламите по малкия екран (Банско и Слънчев бряг). По-нататък в проектите ни е залегнала и една друга концепция – хрумвания за пътешествия за хора с дребни деца. Ние имаме бебе на една година и скоро ще стартираме да пътуваме с него през уикендите. Много от описаните в “101 отбивки ” места не са подобаващи за фамилни излети, защото пътят до тях е сложен и крие рискове за децата. Но това е мотив да потърсим други красиви места, които са по-достъпни. Мечтата ни е да напишем някой ден и подобен справочник - „ Отбивки с деца “. 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР