Запознати сме с цялата сага около дългогодишните ремонти на покрива

...
Запознати сме с цялата сага около дългогодишните ремонти на покрива
Коментари Харесай

Следващата седмица решават за достъпа до двора на СУ „Димчо Дебелянов“ във Варна

Запознати сме с цялата сага към дългогодишните поправки на покрива на СУ „ Димчо Дебелянов “ във Варна.

Това съобщи на среща с родители зам.-кметът с сектор обучение Павел Попов.

Той акцентира, че за решение на проблема е свикана самостоятелна експертна комисия, която на 13 февруари би трябвало да излезе със мнение за дейностите, които да се подхващат.

„ Посещенията в двора ще бъдат вероятни, когато се изпълнят предписанията и се подсигурява животът и здравето на децата, което е от първостепенна значимост! “, акцентира на срещата Павел Попов.
За проблемите, с които се сблъскват учениците от СУ „ Димчо Дебелянов “, описаха родители.

По техни данни от 3 - 4 години децата им нямат опция да прекарват време за отдих и физическо образование в двора на учебното заведение заради дълготраен проблем, обвързван с ремонт на покрива.

Moreto.net напомня, че огромният ремонт на учебното заведение с 2.6 млн. лв. европейски средства, обезпечени по оперативна стратегия, стартира през 2018 година. Приключи през септември 2019 година, когато и постройката беше въведена в употреба. Само няколко месеца по-късно стартират и първите проблеми поради некачествено изпълнени действия. Надвисват детайли от покрива откъм бул. „ Христо Ботев “, които стават мотив за подаване на сигнал от управлението на учебното заведение до съответните структури.

На място бе осъществен оглед, при който се оказва, че има разбъркване на керемидите и на покривното покритие. След констатиране на тези нередности е осъществен непълен ремонт. Следващата година обаче се открива ново разбъркване на покривното покритие. Започват да падат керемиди от покрива. Поставени са ограждения за сигурност към учебното заведение.

През април 2022 година Община Варна разгласи, че ще съди компанията, направила некачествения ремонт – „ Рич 5 “ ЕООД. Тогава стана ясно, че има оповестени нови две процедури за ремонта на учебното заведение, с които да се отстранят зародилите проблеми.

В края на март 2023 година Община Варна разгласи социална поръчка за реализатор, който да ремонтира зародили недостатъци след огромните ремонтни действия на СУ „ Димчо Дебелянов “.

Нередностите са установени в границите на гаранционните периоди, само че предходният реализатор не е подхванал дейности по отстраняването им, прецизираха тогава от общинската администрация.

Договор за премахване на установените нередности по постройката на варненското учебно заведение е подписан в края на юни 2023 година с " Овима " ЕООД. Стойността на ремонта е малко над 473 000 лева с Данък добавена стойност., излиза наяве от оповестената документи.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР