Заповед РД-01-374/27.05.2021 г. на МЗ. В Приложение 1 са ваксините,

...
Заповед РД-01-374/27.05.2021 г. на МЗ. В Приложение 1 са ваксините,
Коментари Харесай

С каква ваксина се влиза в страната


Заповед РД-01-374/27.05.2021 година на Министерство на здравеопазването. В Приложение 1 са имунизациите, с които може да бъдат имунизирани хората, които влизат в България, а в Приложение 2 са признатите от българските здравни управляващи за годни антигенни проби, които би трябвало да се вършат в оторизирани лаборатории.

Вторият документ, който освобождава от карантина влизащите у нас български и задгранични жители от Европейски Съюз и страни с ниска заболеваемост, е за

преболедували КОВИД-19

Това е позитивен резултат от ПСР или бърз антигенен тест за интервала от 15-тия до 180-тия ден, считано от датата на проучването, вписана в документа. Освен имената, рождената дата и датата, на която е направено проучването, изписани на латиница, в този документ би трябвало да са изписани и данни за лечебно заведение, направило проучването (наименование, адрес или друга информация за контакт). Освен това би трябвало ясно да е указано, че резултатът е позитивен (Positive). В Приложение 2 на заповедта от 27 май е уголемен кръгът от признаваните и валидирани у нас антигенни проби и те към този момент са към 35.
В т. 6 на заповедта от 27 май са посочени жителите на кои страни могат да влизат у нас с

негативен резултат

Ако пробата е ПСР, би трябвало да изработен е до 72 часа преди влизането в страната, само че в случай че е бърз антигенен - до 48 часа. Данните за притежателя на документа и за лечебното заведение, в което е извършено проучването би трябвало да са на латиница и категорично да е маркирано, че резултатът е отрицателен (Negative).
Без упоменатите три документа у нас могат да влизат български възпитаници и студенти, които всеки ден или най-малко един път седмично пътуват до Гърция, Турция, Сърбия, Северна Македония и Румъния. Същото важи и за възпитаници и студенти от прилежащите страни, които учат у нас и пътуват постоянно.
Новост в заповедта е, че румънски и български жители, които влизат у нас от Румъния, няма потребност да показват упоменатите нагоре здравни документи. Доц. Кунчев изясни за ДУМА, че това се позволява, тъй като заболяемостта от КОВИД-19 в северната ни съседка е извънредно ниска и заплахата те да популяризират болестта е оскъдна за момента. Припомняме, че по последни данни на Европейския център за профилактика и надзор на заболяванията (ECDC), 14-дневната заболяемост в Румъния е 46,78 на 100 хиляди души, до момента в който у нас е двойно по-голяма. Подобни са и индикаторите за 14-дневната смъртност - у нас тя е 81,57 на 1 млн. население, до момента в който в Румъния е 48,79 на 1 млн. Освен това, данните на ECDC сочат, че с първа доза у нас са имунизирани 13,2% от хората над 18 година, до момента в който в Румъния са 26,4%. Напълно имунизираните българи са 8,7%, а при румънците процентът е 20,8. От 21 май и Румъния не изисква от български жители при влизането им в страната да показват негативен резултат от проучване за КОВИД-19 и не се постанова карантина. Тоест, свободният достъп е взаимен.
Междувременно, България съобщи, че има цялостна подготвеност за въвеждане на Европейския дигитален зелен документ за имунизация против КОВИД-19. Той влиза в действие от 1 юли по правилник, само че страните, които имат подготвеност, могат да го издават още през юни. В същото време от Министерство на здравеопазването оповестиха, че старите документи ще продължат да бъдат годни на територията на България, като е очакван гратисен интервал до 12 август 2021 година, с цел да се избегне скупчването на хора за преиздаване.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР