Заповед на ректора на Медицинския университет в Пловдив предизвика недоволство

...
Заповед на ректора на Медицинския университет в Пловдив предизвика недоволство
Коментари Харесай

Пускат студенти в МУ Пловдив само с ваксина, антитела или отрицателен PCR

Заповед на ректора на Медицинския университет в Пловдив провокира неодобрение измежду студенти, заяви Българска национална телевизия. Според документа, признат на Ректорски съвет, наложително изискване за достъп на студентите до присъствени извършения е показване на документ за имунизация, документ за преболедуване на COVID-19 или негативен тест.

Според ректора на Медицинския университет проф. Мариана Мурджева заповедта дава опция за връщане на присъствено образование, от която студентите са били лишени в огромна степен предните четири семестъра. Медицинското обучение изисква класическо образование в клинични условия, само че то би било допустимо единствено при оптимално безвредни условия. Настоящата заповед се отнася единствено за студентите, що се отнася до преподавателите - 70 % от тях са имунизирани, останалите са преболедували. За тях също ще бъдат дефинирани условия до началото на образователната година, само че в тази ситуация със студентите няма по какъв начин да се направи статистическа информация, по тази причина е редно от тях да се изискват документи, които отразяват здравословното им положение.

Ректорът на медицинския университет проф. Мариана Мурджева е уверена, че заповедта е в синхрон с настоящите разпореждания на Здравното министерство, а студентите по медицина имат и спомагателни отговорности за спазването на продивоепидемичните ограничения.

" Повечето от нашите студенти имат допир с заболели в лечебни заведения. Там също има рестрикции. На болните се изискват негативни проби, с цел да бъдат приети в болница, а някъде са неразрешени свижданията. Ние сме водени от устрема да защитим тези пациенти в университетските лечебни заведения, които ще бъдат показани на студентите в тяхното образование ", изясни проф. Мурджева.

Новите правила за присъствено образование изненадаха бъдещите медици и ги разделиха на два лагера.

" Разбирам от кое място идва това решение, ние настоявахме да се образоваме присъствено. Аз съм имунизиран, само че не може да се задължават хората да се имунизират ", сподели студент.

" Това е положително решение съгласно мен. Но ще забележим по какъв начин работят тези ограничения през първия месец, първите няколко седмици и дали след това няма да се вземе друго решение, според от обстановката в университета, в града и в страната ", счита различен.

Родители на студенти в университета съзряха в новата ректорска заповед опит за наложително имунизиране. Без документ за имунизация студентът би трябвало да заплаща за ежеседмични проби, по тази причина предложиха опция.

" Всички доста добре знаем, че тестванията не са доста евтини в България. Беше построена лаборатория в постройката на МУ. Тази лаборатория би могла да поема гратис тестванията на своите студенти. Още повече таксите, които се заплащат за платено образование, са извънредно високи ", разяснява Ангел Калоянов, който е татко на студент в университета.

Новите правила за присъствено посещаване в университета възмутиха представителите на Алианса на лекарите за връщане към естествен метод на живот.

" До мен доближиха сигнали от мои другари и познати студенти от МУ Пловдив и техни родители, в това число преподаватели. Тези заповеди, в случай че не бъдат анулирани до няколко дни, и не се отстранен опитите за наложително имунизиране на студенти, ще бъдат атакувани по всички законови способи в българския съд ", съобщи доктор Иво Ватев.

От управлението на университета обявиха, че няма дискриминиращ миг в заповедта, тъй като е планувана опция онлайн образование. Има обаче подготвеност документът да претърпи промени по отношение на епидемиологичната конюнктура и след диалог със студентите.

" Аз бих направила всичко, с цел да се тушира това напрежение, несъмнено, в рамките на рационалното. И на това, което се основава на научни обстоятелства, а не на ненаучни антиваксърски настроения и други ненаучни щения за понижаване на противоепидемичните ограничения, когато ситуацията постанова тъкмо противоположното ", изясни проф. Мурджева.

Очаква се заповедта да бъде разисквана още веднъж на 7 септември, когато е идващият ректорски съвет.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР