Запорожкият и Мелитополски митрополит Лука (глава на Украинската православна църква,

...
Запорожкият и Мелитополски митрополит Лука (глава на Украинската православна църква,
Коментари Харесай

Атонските монаси призовани да не подкрепят Вселенския патриарх

Запорожкият и Мелитополски митрополит Лука (глава на Украинската православна черква, влизащ в състава на Светия синод на Руската православна църква) се обърна с отворено писмо до монасите на Атон, където Вселенският патриарх Вартоломей възнамерява посещаване на 19 октомври.

В него той ги приканва да демонстрират взаимност с преживяващата тествания Украинска православна черква и да не поддържат дейностите на Вселенския патриарх, оповестява РИА Новости.

Писмото му идва в отговор на това, че неотдавна делегация на получилата т.г. автокефалия Православна черква на Украйна посети няколко атонски манастира, които демонстрираха преданост към новосъздадената черква.

Припомняме, че тя бе провъзгласена за автокефална със съдействието на Вселенския патриарх и украинските управляващи.

В същото време, до момента в който вървеше визитата на делегацията, се съобщаваше, че редица манастири в Атон отхвърлят да я одобряват.

РИА Новости напомня, че още през април до Двойния Кинот - висшият ръководещ орган на Света Гора-Атон - бе изпратено писмо, подписано от 12 атонски старци, в което те упрекваха Вселенския патриарх Вартоломей в неуважение на църковните догми и в жестоко вмешателство в делата на Украинската православна черква.

" В тестванията, които през днешния ден Бог позволява да изживеем, би трябвало да проявим неотстъпчивост на вярата и да се придържаме към светите догми на нашата майка Църква. На 19 октомври при вас, в Атон, ще дойде по този начин нареченият " патриарх " Вартоломей, който оскверни сърцето и ръцете си, извършвайки изменничество по отношение на Бога и нарушавайки Неговите свети заповеди... Молим ви да бъдете солидарни с нас - правилни към Христа и да се придържате към каноните на Православната черква ", се споделя в отвореното писмо на Запорожкия и Мелитополски митрополит Лука.

В апела той приканва атонските монаси " да бъдат твърди в позициите си, да не се оставят да бъдат убеждавани и да не се опасяват от закани ". Тези, които последват патриарх Вартоломей заради по този начин нареченото " смирение ", " ще предадат Христос ", предизвестява митрополит Лука. Той отбелязва, че Вселенският патриарх продължава делото на редица свои прародители - еретици и " към този момент е изгубил правото да бъде наименуван освен патриарх, само че и православен християнин ". Според митрополит Лука през днешния ден патриарх Вартоломей има една съществена цел - " да раздели Църквата, да всее омраза и ужас, да унищожава тези, които не са твърди във вярата, да разколебава съмняващите се, да смущава мозъците и да вкарва в прелъщение ".

Помолен да разяснява писмото, Владимир Легойда, отговарящият за връзки с обществеността към Московската патриаршия, означи следното:

" Вероятно някои хора ще сметнат думите на Запорожкия и Мелитополски митрополит Лука за прекомерно остри и нетърпящи несъгласие ". " Но това е същинският глас на преследваното паство на каноничната Украинска черква, която се трансформира в цел и жертва на фанариотската политика ", написа Легойда в Telegram. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР