Запорожката атомна централа ще премине към руско ядрено гориво, след

...
Запорожката атомна централа ще премине към руско ядрено гориво, след
Коментари Харесай

Запорожката АЕЦ минава на руско ядрено гориво, обяви Москва

Запорожката атомна централа ще премине към съветско нуклеарно гориво, откакто изчерпи актуалните си запаси. Това разгласи Ренат Карчаа, консултант на генералния шеф на съветския нуклеарен енергиен оператор " Росенергоатом ", представен от " Ройтерс " и ТАСС.

" Горивото, което е в употреба, ще бъде изразходено.Нашето ще бъде употребявано в бъдеще ", уточни той.

Ръководителят на украинската държавна нуклеарна енергийна компания " Енергоатом " обаче заклейми като " подправени вести " съветските изказвания, че следената от Русия Запорожка АЕЦ ще има потребност от съветско гориво.

Петро Котин акцентира, че има свежи ресурси от гориво в хранилището на най-голямата централата в Европа, която разполага с шест реактора.

" Има доста клюки и погрешни изказвания от руснаците. Всички те са подправени. И всъщност не е елементарно просто да прехвърлите зареждането на гориво в Запорожката АЕЦ от един снабдител на различен ", уточни той.

" Само с цел да се подготвите за това прекачване от един снабдител на различен, ви трябват към три години. Така че те (Русия) оповестяват подправени вести ", безапелационен бе Котин.

Украйна и Русия неведнъж са се упреквали взаимно в обстрел на централата, засилвайки опасенията за възможна акцидент с приключване на радиоактивен материал.

Котин означи, че най-големият му боязън е прекъсването на външното електрозахранване, необходимо за изстудяване на реакторите, всички от които са в режим на студено прекъсване, както и загубата на спешни дизелови генератори, които имат ресурси от гориво единствено за 10 дни.

Това е просто невиждана обстановка за най-голямата атомна електроцентрала в Европа, акцентира той.

Атомната електроцентрала се намира в южната Запорожка област, огромна част от която е под контрола на съветските сили и която по-рано този месец беше оповестена за част от Русия от съветския президент Владимир Путин, дружно с три други отчасти окупирани области.

Руските сили превзеха Запорожката АЕЦ през март, месец откакто започнаха пълномащабната си инвазия в Украйна.

МААЕ неведнъж призоваваше за зона за сигурност към оборудването. Последният настоящ реактор на централата беше изключен през септември заради повтарящите се офанзиви. Местната съветска администрация отхвърли опцията за наново стартиране на енергийните блокове на централата все още.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР