Запорожката АЕЦ, намираща се в контролираната от Русия част от

...
Запорожката АЕЦ, намираща се в контролираната от Русия част от
Коментари Харесай

Запорожката АЕЦ остана за няколко часа без ток

Запорожката АЕЦ, намираща се в следената от Русия част от украинската Запорожска област, остана за няколко часа без електрозахранване, откакто последната останала електрозахранваща линия, която я свързва с украинската енергийна мрежа, беше прекратена, само че след това възобновена, заяви през днешния ден украинското министерство на енергетиката.

Централата беше окупирана от Русия през март 2022 година и към този момент не създава електрическа сила, само че се нуждае от електрозахранване, с цел да охлажда един от четирите си реактора, който е оставен в положение на " гореща консервация ", което значи, че не е изцяло спрян.

В изказване, оповестено от украинското министерство не енергетиката в " Телеграм ", се споделя, че една от електрическите линии, свързваща централата с украинската енергийна мрежа, е била прекратена нощес, а последната такава линия с мощ 750 kW се е развалила в 2:31 ч. локално време, оповестява Българска телеграфна агенция.

" Това е осмото прекъсване на електрозахранването, което се случва (в Запорожката АЕЦ) и сходно нещо може да докара до нуклеарна злополука ", се показва в изказването.

Според министерството след спирането на електрозахранването на централата са се присъединили 20 аварийни дизелови генератора, които са обезпечили електричество за оборудването.

Ведомството уточни, че в 7:00 ч. локално време украински експерти са възстановили работата на електрическата линия с мощ 750 kW, която в този момент още веднъж зарежда Запорожката АЕЦ с електричество.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg