Запомнящите се песни, които стават вирусни“, се даунлоудват по начин,

...
Запомнящите се песни, които стават вирусни“, се даунлоудват по начин,
Коментари Харесай

„Вирусните“ песни и инфекциозните заболявания имат много по-общо помежду си, отколкото предполагате

Запомнящите се песни, които стават „ вирусни “, се даунлоудват по метод, който прилича много разпространяването на същински вирус. Това демонстрира ново проучване, извършено във Англия.

Данните са събрани преди епохата на стриймването, само че откритията подсказват, че някои мелодии са безусловно инфекциозни – те се трансферират от един човек на различен по метод, подобен с патогените.

Когато откривателите наблюдават свалянията на песни на мобилните апарати Nokia в интервала 2007 – 2014, те откриват, че някои песни пасват идеално на един постоянно срещан модел на инфекциозните болести, прочут като SIR. За да разберете неговата обща концепция, представете си популация от хора, изложени на вируса, в която всички са податливи на болестта (S - susceptible), инфектирани (I - infectious) или възобновени и затова придобили имунитет (R - recovered).

Получаващите се вследствие на модела епидемиологични криви кара учените да считат, че евентуално съществуват общи обществени механизми в разпространяването както на заболяванията, по този начин и на песните.

„ Популярните песни постоянно биват описвани като „ вирусни “… като че ли могат да „ заразят “ хората; може би това изложение е много по-уместно, в сравнение с се смяташе до момента – пишат създателите. Всъщност времевите поредици на даунлоуд на доста от известните песни, които проучихме в проучването, са сходни по форма с времевите поредици на инфекциозните болести. “

Моделът SIR е основан, с цел да подчертае главните механизми, виновни за разпространяването на обещано заболяване, което значи, че можем да го използваме, с цел да достигнем до сходни заключения и за известната музика.

Първоначално концепцията може и да ви се коства странна, само че това е нещо, което учените позволяват от много време насам.

Да, сигурно естеството на дадена мелодия играе основна роля в това дали тя ще стане вирусна или не. Все повече изследвания обаче демонстрират, че структурата на обществото също оказва въздействие върху известността на песента.

В минали проучвания да вземем за пример когато учените пускат една и съща музика на разнообразни групи от хора, е доста мъчно да се предскаже коя ария ще бъде най-популярна.

Проучванията, употребяващи невровизуализации, откриват също по този начин, че младежите са склонни да трансформират отношението си към дадена ария, когато научат какво е мнението на другите за нея.

И двете линии на изследвания демонстрират, че една ария става вирусна единствено в случай че е задоволително „ заразна “ и в случай че съществуват подобаващите обществени условия.

В настоящето проучване да вземем за пример когато откривателите съпоставят разнообразни жанрове песни, те разпознават разнообразни видове на даунлоуд и държания на музикално шерване сред почитателите.

Въпреки че като цялостен поп песните се считат за най-популярни, частите в жанра електроника наподобява набират известност и се „ популяризират “ най-бързо във Англия.

Авторите считат, че това се дължи на обстоятелството, че почитателите на електрониката са една „ по-податливо към запаметяващите се/вирусни песни общественост “. Жанрът е по-нишов и надлежно почитателите са едно много тясно и сполотено общество. Това разрешава на запаметяващата се ария да се популяризира от човек на човек доста по-лесно, в сравнение с при надалеч по-популярните жанрове като поп.

В резултат на това шлагер песните в жанра електроника минават през по-кратки и по-бързи епидемии, което значи, че тези песни наподобява набират известност по-бързо от тези в останалите жанрове и надлежно си проправят път през податливите популации доста по-бързо “.

Нещо сходно се случва и когато инфектиран вирус се популяризира през сплотена общественост. Първо, той се предава от човек на човек посредством обществени взаимоотношения. След това, когато запасът от податливи човеци се изчерпи, вирусът доближава своя пик и настава спад.

„ В края на една зараза огромна част от популацията към този момент ще я преболедувало заболяването - изясняват създателите - до момента в който в края на интервала на изключителна известност на хитовата ария огромна част от популацията ще може да я разпознава. “

Авторите се надяват, че повече откриватели ще стартират да употребяват елементарния модел SIR, с цел да изследват освен болестите от заболявания, само че и музиката.

Изследването е оповестено в Proceedings of the Royal Society A.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР