Заподозрени за руски шпиони са задържани в рамките на мащабно

...
Заподозрени за руски шпиони са задържани в рамките на мащабно
Коментари Харесай

Великобритания задържа трима българи за шпионаж в полза на Русия

Заподозрени за съветски шпиони са арестувани в границите на огромно следствие в региона на сигурността във Англия, заяви Би Би Си.

Тримата обвинени в шпионаж за Русия са задържани. Всички обвинени са български жители, те са арестувани през февруари и от този момент са в ареста. В момента им е наложена мярка „ задържане под стража “. Британските управляващи настояват, че те са работили за съветските служби за сигурност.

Те са упрекнати в владеене на документи за идентичност с " непозволени планове ", като се твърди, че са ги имали, знаейки, че са подправени. Документите включват паспорти, персонални карти и други документи за Англия, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

Тримата обвинени са задържани по силата на Закона за служебната загадка от следствието за битка с тероризма към полицията, отговаряща за шпионажа на национално равнище.

Те са: Орлин Русев, на 45 година, от Грейт Ярмът, Норфолк; Бисер Джамбазов, на 41 година, от Хароу, северозападен Лондон; Катрин Иванова, на 31 година, също от Хароу.

Триото живее в Обединеното кралство от години, като работи на разнообразни длъжности и населява крайградски парцели. Русев има бизнес контакти в Русия. Той се реалокира в Обединеното кралство през 2009 година и три години работи на техническа служба в областта на финансовите услуги. В онлайн профила му в LinkedIn се показва, че по-късно става притежател на компания, занимаваща се с разузнаване на сигнали, което включва прихващане на връзки или електронни сигнали. Русев, чийто финален адрес е къща за посетители на брега на морето в Грейт Ярмът, също по този начин е някогашен консултант в българското министерство на енергетиката.

В Хароу някогашни съседи разказват Джамбазов и Иванова като двойка.

Джамбазов е разказан като водач в болница, а Иванова се разказва в онлайн профила си в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес. Двойката, която се е преместила в Обединеното кралство преди към 10 години, е управлявала социална организация, предоставяща услуги на български жители, сред които запознаването им с " културата и нормите на английското общество ".

Според български държавни документи в интернет, те са работили и за изборни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български жители, живеещи в чужбина, на избори.

Съседи от две къщи, населявани преди този момент от двойката, описват пред Би Би Си, че те са им носили пайове и сладкиши като дарове.

В последния им дом в Хароу съседите споделят, че детективите са прекарали много време в претърсването му, като полицейското наличие е било очевидно повече от седмица.

Тримата обвинени би трябвало да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон през януари. Те към момента не са създали самопризнания по обвиняванията. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР