Започват серия от инициативи, които ще отбележат 125 години от

...
Започват серия от инициативи, които ще отбележат 125 години от
Коментари Харесай

НХА започва серия от събития, за да отбележи 125 години от своето основаване

Започват серия от начинания, които ще отбележат 125 години от основаването на Националната художествена академия в България. Първото събитие по отношение на годишнината, се открива в събота (3 юли) от 18.30 като част от Европейската нощ на музеите с изложбата на дипломираните магистри от факултета за изящни изкуства. Експозицията ще бъде показана в изложба „ Академия “. Христо Христов, магистър в катедра „ Скулптора “ и Северина Енева, магистър в катедра „ Живопис “ са измежду дипломантите, които ще показват своите произведения в идната галерия:


„ Фигуративът ме стопля, в следосвобожденската скулптора имаме доста дълбока традиция, и аз се надявам да съм продължението. Човекът има нужда да показва себе си и това няма да изчезне. Една от работите ми е на дребен макет и арт фотографии, материалът е повърхност от метал и стъкло, Жерико прочита за корабокруширалия транспортен съд, висшия екипаж се натоварва в лодките, остават моряците и ги оставят по този начин на провидението, през тези две седмици се случват ужасни неща, и се стига до канибализъм, това е моята връзка във времето с Жерико. Може би и аз самия съм по-романтическа натура, по тази причина върша и фигуратив. Искам да благодаря на професор Емил Попов от Академията, който ни приканва към пацифизъм, към примирение, прави това, което зависи от теб “, споделяше той. “ – споделя Христо Христов.


„ Творчеството на един човек е неговия живот, нещо, което, жадуваш го. Пълният формат на изложбата. Интересува ме тишината като обект на благополучие, на мира, като време на размисъл, защото живеем в извънредно забързано време, преправяне, прекарване, и когато спреш и когато усетиш тишината, това ме въодушевява. Андрей Даниел в духа на Академията споделяше, „ че всички сме под една шапка, предпазени от външния свят, тъй като можем да вършим всичко и да се превъплъщаваме, тъй като академията ни дава поле и ни защищава, преди да излезем на открито и да станем независими създатели. “ – сподели Северина Енева.

Повече за изложбата, творчеството в областта на скулптурата и живописта, и спомените за художествената академия описват Христо Христов, магистър в катедра „ Скулптора “ и Северина Енева, магистър в катедра „ Живопис “ към НХА в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС, Северина Енева, Ангелина Грозева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР