Започването на преговори за членство в ЕС на Република Северна

...
Започването на преговори за членство в ЕС на Република Северна
Коментари Харесай

Северна Македония и Албания трябва да започнат преговори с ЕС час по-скоро

Започването на договаряния за участие в Европейски Съюз на Република Северна Македония и Албания не би трябвало да се отсрочва поради френското предложение за нова методология за договарянията за присъединение. Тези процеси могат да вървят редом. Това акцентира външният министър Екатерина Захариева по време на конференция в София, отдадена на Западните Балкани.

„ Част от промените, препоръчани от Франция, са допустими за България, само че това не значи, че даването на зелена светлина за започване на договаряния с Република Северна Македония и Албания, би трябвало да се отсрочи до приемането на новата методология. Двата процеса могат да вървят по едно и също време “, съобщи външният ни министър. Екатерина Захариева изрази вяра, че през идващите 6 месеца Република Северна Македония и Албания ще получат зелена светлина за започване на договаряния.

„ Понякога съм от най-остро звучащите външни министри за това, че Европейски Съюз не може да вземе решение. Вината не е единствено в съюза. Голяма отговорност имат и страните –кандидатки “, съобщи Захариева.

Тя прикани 6-те страни да правят нужните промени, въпреки и от време на време те да са мъчителни и скъпи.

Външният ни министър направи обзор на постигнатото в процеса на европейската интеграция на 6-те страни като акцентира, че „ на Балканите нещата в никакъв случай не са черни или бели “. Според нея от една страна, да вземем за пример, имаме подписан контракт за другарство и добросъседство с Република Северна Македония, само че въпреки това не се извършва с задоволително положително движение, изключително в частта за историята. Има отворени доста преговорни глави с Черна гора, само че има блокиран разговор сред Белград и Прищина; лиши година да бъде образувано държавно управление в Босна и Херцоговина и в това време има прогрес в евроатлантическата интеграция с приемане на проект за деяние и съдействие на страната с НАТО.

Екатерина Захариева акцентира приноса на България за запазването на европейския фокус върху страните от Западните Балкани. „ Най-важното, което бе реализирано вследствие на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, е, че фокусът не се измести от Балканите и след края му. Европейската вероятност на шестте страни е главен приоритет и на идващото председателстващо трио. Успяхме да наложим тази тематика на целия Европейски Съюз “, сподели Захариева, „ първоначално започнахме председателството си с 15 страни -членки, другари на европейската интеграция на Западните Балкани, а в края имахме 26 “.

Като образец за опция за по-голяма европейска ангажираност на една от страните – кандидатки – Република Северна Македония, външният ни министър даде и идното взаимно с България председателство на Берлинския развой. Сред главните му цели се възнамерява да бъде свързаността – инфраструктурна, цифрова, връзките сред младежите, екология, обучение и сигурност.

Сред участниците в конференцията бяха още Наталия Апостолова, представител в Косово на Върховния представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност на Европейски Съюз, както и политици, и специалисти в региона на геополитиката, интернационалните връзки и националната сигурност. Организатори на форума са Фондацията за европейска промяна „ Ню Дайрекшън “ и Международният републикански институт. Вицепрезидент на Фондацията за европейска промяна „ Ню Дайрекшън “ е членът на EП и на Групата на Европейските консерватори и реформисти и заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР