Започваме консултации за съставяне на правителство в предизвикателен момент. Към

...
Започваме консултации за съставяне на правителство в предизвикателен момент. Към
Коментари Харесай

Карадайъ при президента: В това НС няма диалог, който да произведе мнозинство за евроатлантическо управление

Започваме съвещания за сформиране на държавно управление в провокационен миг. Към всички рецесии е добавена и политическата рецесия. Знаете паниките на гласоподавателите си от растящите цени, продължаващата война. Тези рецесии не могат да бъдат решавани единствено от една политическа мощ, сподели президентът Румен Радев при започване на консултациите с Движение за права и свободи преди даването на мандат за ново държавно управление.

" Важно е да имаме амбициозна, поредна, единна външна политика. Важна е също по този начин позицията на всяка една партия. Политическият опит, който натрупа Движение за права и свободи през годините на прехода значи и доста висока отговорност към гласоподавателите. Отговорното отношение на Движение за права и свободи към етническия мир е реалност, факт е, че в спешни моменти вие постоянно сте апелирали за разговор. Но България чака поредни старания от всички политически партии в битката с корупцията и установяването на върховенството на закона. Надявам се, че вашата партия осъзнава високия залог на това предизвикателство ", сподели Радев.



Има въпроси, които не търпят отсрочване и се надявам партиите да влязат в един конструктивен разговор, сподели още президентът.

" За обществото ни е значимо визията на вашата партия и оценката за положението на политическата конюнктура в страната. Важно е обществото ни да да знае дали виждате вие задоволително капацитет в това Народно събрание за търсене на ново управническо болшинство и с какви механизми може да се получи и въобще по какъв начин виждате печелившата формула за излизане от политическата рецесия ", попита Радев.



Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ дефинира политическата рецесия като натурален завършек на " политиката, учредена на лъжата и омразата ". Последната коалиция, по думите му, не е учредена на база полезности и политики, а на база отричане и цялата им концепция е била учредена на лъжата.

В Народно събрание Движение за права и свободи са се опитвали да разобличават лъжите, които са се опитвали да им внушават.

Изходът от политическата рецесия е и причина за намиране на решение и на другите рецесии, сподели Карадайъ.

" Това стартира с сполучливия избор на съмнение към държавното управление, което отхвърляше да има разговор, даже и вътре в ръководещото болшинство. По този метод не можем да намерим решение на рецесиите и мъчно бихме могли да управляваме в България ", сподели Карадайъ.

За да има решение на проблемите на хората и излаз от рецесиите, би трябвало да възстановим нормалността в българския политически живот посредством разговор, прикани той и добави:

" За нас в това Народно заседание мъчно може да се откри оня нужен разговор, който да създаде това нужно, хомогенно болшинство, с цел да има изрично евроатлантическо ръководство в България. Според нас, ние би трябвало да се обърнем още веднъж към гласоподавателите, те да натоварят с избрана отговорност и тежест политическите партии и в идващия парламент не да влезем с ненавист и отричане, а тъкмо с противоположното - с нашите полезности, цели и с нашите оферти за цели на страната и да търсим в идващото Народно събрание съставяне на ценностно, хомогенно изрично евроатлантическо ръководство ".

Карадайъ съобщи целите на Движение за права и свободи - енергийна и продоволствена сигурност и самостоятелност.



Срещите при президента трябваше да започват с представители на „ Продължаваме промяната “, само че те не пристигнаха на „ Дондуков “ 2. Отсъствието си Политическа партия оправдаха с това, че по същото време има съвещание на бюджетната комисия в Народното събрание. Със същата причина от „ Българска социалистическа партия за България “ оповестиха, че няма да отидат в авансово избрания час за консултация. От ГЕРБ-СДС при президента отидоха Десислава Атанасова и Томислав Дончев. Утре диалозите не престават с „ ИТН “, „ Демократична България “ и „ Възраждане “.

Снимки: Десислава Кулелиева

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР