Започваме финансово-икономически и геоложки проучвания за уширение с по още

...
Започваме финансово-икономически и геоложки проучвания за уширение с по още
Коментари Харесай

Обмислят разширяване на автомагистрала „Тракия”

Започваме финансово-икономически и геоложки изследвания за уширение с по още една лента на автомагистрала „ Тракия “ сред София и Пловдив. Ще създадем и остойностяване на парцелите, които би трябвало да бъдат отчуждени за реализацията на плана. Това разгласи пред Българска национална телевизия министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков.

Той изясни, че съгласно данните от 2017 година има нарастване с над 15 % на трафика, както по автомагистралите, по този начин и по главните първокласни пътища.

„ Тракия “ е най-натоварена в сектора от София до Пловдив, като единствено на 22 декември, предпразнично, за денонощие там са минали близо 35 000 автомобила, а общо за деня през всички изходи на София към автомагистрали са напуснали 80 000 автомобила “, акцентира министър Нанков и добави, че през лятото по „ Тракия “ има дни с двойно по-висок трафик.

Министърът означи, че средствата за реализацията на плана за удвояване на платната ще дойдат от тол системата.

„ Очакваме тя да проработи през 2019 година, като леките коли ще заплащат електронна винетка, а товарните коли ще заплащат тол на база изминато разстояние. Основната логичност е множеството доходи да идват от товарните коли, което е по-справедливо. Нужен е  баланс, тъй като няма страна в Европа, с изключение на България, в която таксите за поддръжка на пътищата да идват от леките коли. В момента 70% от средствата се събират от тях, като за предходната година те са в размер на 240 млн. лева, а към 120 млн. лева са от товарните транспортни средства “, изясни министър Нанков.

Той регистрира, че за предходната година са събрани 352 млн. лева от продажбата на винетки, което е с 25 млн. лева повече.

Министър Нанков изясни, че упованията са още през първата година от въвеждане на тол системата приходите от такси да доближат 1 милиарда лева, които ще бъдат вложени в рехабилитация и строителство на нови пътища  и завършването на магистралния пръстен на България.

„ Над 7 000 км третокласни и 1500 второкласни пътища се нуждаят от рехабилитация, тъй като не са ремонтирани от  30-40 години.  Ето за какво множеството средства ще разрешат да възобновим и тях “, разяснява районният министър.

Той добави, че през 2018 година се чака нарастване на приходите от винетки, като заложените средства са в размер на 360 млн. лева Всички ще бъдат вложени в ремонт на пътища, като към сумата ще се прибавят и спестени средства от зимното поддържане.

2018 година ще е годината на „ Хемус “, разяснява още министърът в отговор на въпрос за най-важните пътни планове през годината. Той подсети, че тази година ще стартира строителството на нови 36 километра от северната автомагистрала – сред Ябланица и Боаза и в сектора Белокопитово – Буховци. Паралелно върви и проектирането на още 50 км сред Боаза и Велико Търново, като е напълно реалистично до края на годината да се разгласи процедура по желание на строител и за този сектор. Ще бъдат приключени и нови 30 км от магистрала„ Струма “, като действително там ще остане единствено строителството на сектора в Кресненското дефиле. Предстои градежът и на тунел „ Желеница “, където има закъснение от близо година, поради изчезналите през април 2017 година, по време на служебното държавно управление, тръжни документи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР