Започва XVI Национален ученически конкурс Посланици на здравето“. Той се

...
Започва XVI Национален ученически конкурс Посланици на здравето“. Той се
Коментари Харесай

Канят ученици от Варна за участие в конкурса Посланици на здравето

Започва XVI Национален училищен конкурс " Посланици на здравето “. Той се организира по самодейност на Министерство на здравеопазването в поддръжка на здравословния метод на живот на младежите. Целта му е предварителната защита на поведенческите и рисковите за здравето фактори, свързани с нездравословното хранене, ниската физическа интензивност, използването на алкохол и тютюнопушенето.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е сътрудник за провеждането на състезанието дружно с Министерството на здравеопазването (МЗ), Министерството на образованието и науката (МОН), Министерството на младежта и спорта (ММС), Министерството на културата (МК), Националния център по публично здраве и разбори (НЦОЗА), Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД), Регионалния офис на Световната здравна организация в България (РОСЗОБ) и Българския юношески Червен кръст (БМЧК).

Тазгодишното издание на състезанието стартира през април и ще продължи до декември 2024 година, като се организира в три възрастови категории: 1 - 4 клас, 5 - 7 клас и 8 - 12 клас. Право на присъединяване имат паралелки или випуски от възпитаници от 1-и до 12-и клас от цялата страна. В плановете могат да вземат участие учители на една или повече паралелки, без значение дали са от един и същи випуск.

Конкурсът ще протече в две етапи:

Първа фаза: от 5 април до 15 май 2024 година участниците изпращат в Министерство на здравеопазването планове в региона на предварителната защита на хроничните незаразни заболявания.

Втора фаза: от 20 май до 30 октомври 2024 година участниците извършват и регистрират действия, написани в плановете.

Експертна комисия, формирана от представители на Министерството на здравеопазването и на институциите и организациите – сътрудници в самодейността, ще извърши класирането на участниците до 5 ноември 2024 година Резултатите ще бъдат оповестени на интернет страниците на Министерство на здравеопазването и на сътрудниците след 15 ноември 2024 година Официалното награждаване на спечелилите ще се организира през декември 2024 година

Съгласно функционалните си компетентности и цели, всяка институция (МЗ, МОН, ММС, Министерство на околната среда и водите, НЦОЗА, ДАЗД, РОСЗОБ и БМЧК) номинира и обезпечава предметни награди за 12-те най-хубави плана: 9 плана, класирани за първо, второ и трето място (по 3 във всяка възрастова категория 1 - 4 клас, 5 - 7 клас и 8 - 12 клас) и 3 плана, класирани за поощрителни награди – по една премия за всяка възрастова категория. Министерство на културата дава предметни награди за три плана, класирани преди всичко в трите възрастови категории.

Министерството на здравеопазването, Регионалният офис на СЗО в България и Българският юношески Червен кръст обезпечават по една предметна премия в категория " Специални достижения в региона на опазването на публичното здраве “.

Пълна информация за регламента на състезанието – условия за кандидатстване, условия към наличието на плановете, критерии за оценка, стадии на оценяване и награди за спечелилите, може да намерите в атачмънтите ТУК.

Както всяка година, по този начин и през 2024 година районните здравни инспекции, районните ръководства на образованието и районните инспекции по околната среда и водите са в подготвеност да окажат подпомагане на участниците.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР