Започва ново разкритие за дейността на компанията Кеймбридж Аналитика за

...
Започва ново разкритие за дейността на компанията Кеймбридж Аналитика за
Коментари Харесай

Започнаха нови разкрития за дейността на "Кеймбридж Аналитика" в десетки държави

Започва ново разобличаване за активността на компанията " Кеймбридж Аналитика " за манипулиране на избори в десетки страни, което евентуално ще продължи няколко месеца. Става дума за разпространението на повече от 100 хиляди документа за това по какъв начин към този момент несъществуващата компания е пособия в 68 страни.

Това заяви лондонският седмичник " " Обзървър ", който първи направи разкритията за това по какъв начин чиновниците ѝ са злоупотребили с 87 милиона профила на консуматори на " Facebook ".

С документите ще бъде показана световната инфраструктура на интервенциите за манипулиране на гласоподаватели " в промишлен мащаб ", добавя изданието.

Публикуването на документите е почнало на 1 януари на @HindsightFiles - неизвестен профил в " Туитър ", на който се афишира, че това са непубликувани до момента известия от е-поща, проекти на съответни планове, изследвания, договаряния и други в най-малко 65 страни. " Семокраията беше хакната. Нека се поучим от трешките си ", добавя водещото известие.

На 2 януари към този момент бяха публикувани първите пакети документи за Бразилия, Кения, Малайзия, Иран и Джон болтън, някогашният консултант по въпросите на националната сигурност на президента Доналд Тръмп.

Авторите на профила допълват, че данните идват от Британи Кайзер, някогашна служителка на " Кеймбридж Аналитика ", която предизвести за противоречивата и противозаконна активност на компанията. Тя беше извикана да даде информация и от следствието за съветската интервенция в американските избори през 2016 година, ръководено от специфичния прокурор Робърт Мюлър.

" Има обилие от свидетелства, че изборните ни системи са необятно отворени за злоупотреби. Много се притеснявам за това, което ще се случи на американските избори по-късно тази година и мисля, че един от методите да се защитим е да разпространим колкото се може повече информация ", цитира " Обзървър " думите на Кайзер.

Изданието разказва, че документите са от нейни електронни пощи и харддискове. Тя към този момент е предоставила част от тях на английския парламент в следствието от април миналаната година. Но има хиляди и хиляди страници, разкриващи " размаха и дълбочината на работата ", отиваща " надалеч оттатък това, което хората си мислят, че знаят за абсурда с " Кеймбридж Аналитика ".

" Обзървър " цитира и Кристъфър Стийли, някогашен началник на отдела за Русия къмбританското разузнаване и източник на изказвания за връзките на Тръмп с Русия, някои от които са за някаква взаимозависимост на американския президент от информация, с която разполата Москва за него. Според него въпреки " Каймлридж Аналитика " да е ликвидирана, виновниците не са съответно глобени и заради това са още по-лоши вероятностите за манипулиране на американските избори през ноември.

Бившият сътрудник споделя, че не знае какво има в новите документи, само че че наклонността е към утежняване на обстановката и най-сетне би трябвало нещо да се направи и то бързо с манипулаторите на обществени и други медии.

Кайзер твърди, че абсурдът с милионите профили от " Facebook " е единствено част от доста по-голяма световна интервенция с присъединяване на държавни управления, разследващи организации, компании и политически кампани за манипулиране и оказване на невидимо влиание върху мнението на хората. Тази активност предизвиквала паника и по отношение на националната сигурност.

Чат от материалите щели да покажат по какъв начин компанията е пособия за построяването на " комплицирана инфраструктура от подставени компании за наливането в политиката на пари с неразбираем генезис ".

" Това са имейли сред тези огромни донори на Тръмп, в които се разискват способи за прикриване на произхода на техните дарения посредством поредност от финансови принадлежности и фондове. Документите осветляват цялата машина за така наречен тъмни пари в американската политика - същата машина, която е употребена и в други страни, където " Кеймбридж Аналитика " е работела в интервала 2014-2018 година, в това число Англия. "

Анализатор, който към този момент е видял част от документите, споделя за " Обзървър ", че те разказват доста по-подробно по какъв начин американски гласоподаватели са манипулирани посредством сплашващи послания, че това наподобява продължава и в този момент и ще се употребява и в ноемврийските избори. " Това е световна промишленост, а документите разкриват какво е вършела в нея единствено тази компания. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР