В днешния Ден на Европа отново изразяваме твърдата си решимост

...
В днешния Ден на Европа отново изразяваме твърдата си решимост
Коментари Харесай

Ще продължим да градим ЕС камък по камък: Евролидерите с послания за Деня на Европа

" В днешния Ден на Европа още веднъж показваме твърдата си решителност да продължим да градим, камък по камък, европейския план, който ни сплотява ", написа в обществената мрежа " Екс " ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. Европейски Съюз е най-много концепция и фантазия за единение в Европа, за прогрес и по-добър живот за европейците, уточни той във видеообръщение във връзка празника. Блокът отбелязва и 20 години от най-голямото си разширение.

" Днес почитаме визията на Робер Шуман за единна, мирна и процъфтяваща Европа " , съобщи в " Екс " ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Почитаме строителите на нашия съюз и тези, които не престават ежедневно го да построяват. Днес е денят на всички европейци - на мечтателите и строителите. Заедно сме по-силни, добави тя, представена от Българска телеграфна агенция.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен избра в празничния ден да посети Литва, която е една от 10-те страни, включили се преди две десетилетия към Евросъюза и произнесе тирада в Народното събрание.

" Повече от 90% от литовците гласоподаваха за присъединението към Европейски Съюз. И този избор промени освен вашата страна, само че и цяла Европа. С присъединението си вие ни напомнихте какъв е бил постоянно европейският план. Става дума за пътя ни към свободата. За историята на демокрациите, млади и остарели, които дружно стават по-силни. Денят на Европа е за вас ", съобщи Урсула фон дер Лайен.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен избра да посрещне празника в Литва
Снимка: AP Photo/Mindaugas Kulbis/БТА

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола пък отбелязва празника на Европейски Съюз с посещаване в Киев.

" Обратно в земята на смелите ", написа тя в " Екс ". Мецола беше първият началник на институция на Европейски Съюз, която посети Украйна директно след началото на съветското навлизане преди две години.

" Европейците работят за преустановяване на страданието по целия свят и за мир ", съобщи във видеообръщение висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Европейски Съюз е бранител на почтена система на интернационалните връзки, която да обезпечи заслужено бъдеще за всички, добави той. По неговите думи Европейски Съюз е образец за това по какъв начин довчерашни врагове, воювали с години, се трансформират освен в положителни съседи, само че и в най-близки другари.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР