Започва новият археологически сезон в античния град Хераклея Синтика край

...
Започва новият археологически сезон в античния град Хераклея Синтика край
Коментари Харесай

Започва новият археологически сезон в античния град Хераклея Синтика

Започва новият археологически сезон в античния град Хераклея Синтика край Петрич. Надяваме се, градът да разкрие още от своите секрети, сподели за Българска телеграфна агенция шефът на Историческия музей в Петрич Сотир Иванов.

Разкопките са по контракт сред Исторически музей и НАИМ - Българска академия на науките, финансират се от община Петрич, на чиято територия се намира Хераклея Синтика. Финансирането е в размер на 30 000 лева, а началник на археологическите изследвания е доцент доктор Людмил Вагалински, шеф на Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките.

Археологическият комплекс е отворен за посещаване всеки ден, а всеки клиент може както да следи разкопките, по този начин и да се включи като доброволец, сподели Иванов.

През предходната година бяха открити внушителна надгробна каменна плоча с тегло към 1 200 кг с изсечен върху нея надпис. Римска златна верижка, вид истмион (плетка), на повече от 16 века откриха археолози през август. Идеята е в античния град да се построи обединен център към разкрития цивилен конгрес и християнската базилика, с цел да може да се види ежедневния стопански и политическия живот в античния град.

Община Петрич към този момент даде на Историческия музей лек автомобил, който улеснява работата на чиновниците, които би трябвало да покриват четирите обекта на музея - Национален парк "Самуилова цитадела ", къщата-музей на Ванга, централната експозиция в града и античния град Хераклея Синтика. Всеки месец обектите на музея се посещават от близо 5000 туристи и фенове на историята, добави Сотир Иванов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР