Започва новата кампания на Европейската комисия за подаване на заявления

...
Започва новата кампания на Европейската комисия за подаване на заявления
Коментари Харесай

Още 20 000 младежи опознават безплатно Европа чрез програмата Опознай ЕС

Започва новата акция на Европейската комисия за подаване на заявки за картите за пътешестване " Опознай Европейски Съюз ". Всички 18-годишни младежи в Европейски Съюз могат да аплайват до 16 май 2019 година за опцията да опознаят Европа в интервала 1 август 2019 година — 31 януари 2020 година Това стана ясно от известие на Европейската комисия.

Кампанията разрешава на младежите да научат повече за европейското културно разнообразие и общите полезности.

През тази втора година на " Опознай Европейски Съюз " Европейската комисия слага акцент върху просветителното измерение на плана. Участниците ще получат информация и препоръки за това какво да посетят в Европа. Ако желаят, може да получат и дневник за пътуването, с цел да могат да записват своите усещания. По време на пътуването младежите също по този начин ще имат опция да вземат участие в проведени мероприятия и да поддържат връзка между тях.

Комисията се стреми да трансформира самодейността в по-приобщаваща и налична, като в допълнение улеснява потреблението на системата за подаване на заявки, предлага препоръки за понижаване на разноските за пътешестване, както и като взема под внимание, доколкото е допустимо, потребностите на младежите с увреждания, тъй че те сканъщо да могат да пътуват.

Комисар Тибор Наврачич, отговарящ за образованието, културата, младежта и спорта, съобщи, че се надява посредством самодейността младите да натрупат европейки опит и да станат посланици на Европа - било то с гласа си за Европейски парламент или като оказват помощ за построяването на витални общества.

" Младите хора са бъдещето на Европа и е извънредно значимо техният глас да бъде чут ", акцентира Наврачич.

Изискванията на програмата са претендентите да са родени сред 2 юли 2000 година (включително) и 1 юли 2001 година (включително) и да бъдат подготвени да пътуват сред 1 август 2019 година и 31 януари 2020 година за най-много 30 дни.

Заинтересованите младежи би трябвало да аплайват през Европейския юношески портал. Кандидатурите ще бъдат прегледани от специфична комисия, която ще избере спечелилите. Кандидатите ще бъдат известени за резултатите от подбора през юни тази година.

Одобрените претенденти ще могат да пътуват независимо или в група от най-вече пет души. По предписание пътуванията са с трен. С цел да се подсигурява необятен достъп до целия континент, участниците могат да употребяват различни типове превоз, като да вземем за пример рейсове, фериботи или по изключение самолети.

Инициативата " Опознай Европейски Съюз " е отворена за млади европейци, в това число за хора в неравностойно състояние, които ще могат да научат доста нови неща по време на пътуването.

Тя започва през юни 2018 година с първичен бюджет в размер на 12 милиона евро, доакто бюджетът за 2019 година възлиза на 16 милиона евро.

Благодарение на програмата към 30 000 младежи са получили опция да пътуват из Европа, с цел да опознаят богатото културно завещание на континента, да се срещнат с други хора, да се допрян до непознатите култури и да усетят духа, който сплотява Европа.

До края на 2019 година Европейската комисия има намерение да сложи началото на четвъртата акция за кандидатстване.

Европейската комисия предложи и за самодейността DiscoverEU да бъдат заделени 700 млн. евро по бъдещата стратегия " Еразъм " в границите на идващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз (2021 — 2027 г.). Ако Европейският парламент и Съветът се съгласят с това предложение, още 1,5 милиона 18-годишни младежи ще могат да пътуват сред 2021 и 2027 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР