Започва изпълнението на държавната програма за компенсация на бизнес клиенти

...
Започва изпълнението на държавната програма за компенсация на бизнес клиенти
Коментари Харесай

Отчитат държавната помощ във фактурите за ток на бизнеса

Започва осъществяването на държавната стратегия за отплата на бизнес клиенти за употребявана електрическа енергия за месеците декември 2021 година и януари 2022 година, осведомят от енергийното сдружение ЕВН. 

Компенсациите за бизнес клиентите ще бъдат включени във фактурите, които стартират да излизат през февруари 2022 година Компенсаторният механизъм е на база количествата дейна електрическа сила, върху която се начислява цена „ обвързване към обществото “, с закрепена сума за подкрепяне за съответния месец на ползване. 

За декември компенсацията е 128,98 лева на един мегаватчас без Данък добавена стойност, а за януари- 141,21 лева. 

Размерът на компенсацията е изчислен като 75% от разликата сред действителната средномесечна борсова цена на сегмента " ден напред " на Българската самостоятелна енергийна борса за съответния месец на ползване и базовата цена, само че не повече от 30% от действителната борсова цена за месеца на ползване. 

В този смисъл програмата обгръща единствено клиенти, чиято цена е била над 30% от действителната цена на енергийната борса за съответния месец на ползване, разясняват от ЕВН.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР