Започналото национално преброяване ще потвърди тенденцията Пловдив да бъде притегателен

...
Започналото национално преброяване ще потвърди тенденцията Пловдив да бъде притегателен
Коментари Харесай

Пловдив става магнит за преселници

Започналото национално броене ще удостовери наклонността Пловдив да бъде привлекателен център за преселниците от други градове и села. Това разясниха пред " Марица " специалисти, които изследват вътрешната миграция у нас.

По данни на Национален статистически институт за последните 8 години 12 059 българи са избрали града под тепетата за собствен нов дом. По този индикатор Пловдив съумява да изпревари Варна и Бургас, макар че те се смятят за инфраструктурно по-добре развити. Единствено София събира повече искащи заселници, само че това е развой, който върви още преди 1989 година

Сред аргументите Пловдив да бъде магнит за жителите на други селища е съществуването на доста благоприятни условия за работа поради заводите в " Тракия икономическа зона " и IT и аутсорсинг бранша, огромният избор от учебни заведения и университети, както и от здравни центрове.

Преселниците, идващи под тепетата, са най-често от Пазарджик, Хасково и по-малките селища в близост, като Раковски, Куклен, Садово и други. Постоянно се усилват и заселилите се столичани. Тяхното пояснение за избора е, че са разкрили огромен град с благоприятни условия, само че в пъти по-спокоен от София. „ Тук всичко ти е на една ръка разстояние. Това, което пловдивчани назовават трафик, няма нищо общо със софийския. От единия до другия завършек на града можеш да стигнеш за 30-40 минути, и то когато е най-натоварено. Освен това можеш да отидеш съвсем на всички места и пешком “, разяснява пред " Марица " Магдалена Стефанова, която преди 4 години си е закупила жилище в " Кючук Париж ".

Преди това обаче си намерила работа ​- в преводаческа организация с турски език. И освен че не счита да се връща в София, само че и е трансформирала адресната си регистрация в картата с пловдивска. „ В родния ми град се връщам единствено по празници и да се видя с родственици. Толкова привикнах с тукашния айляк, че там ми е шумно “, прибавя Стефанова. Според нея още няколко нейни другарски фамилии обмислят да последват образеца <210> още в околните месеци.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР