Започналата през октомври 2020 г. негативна тенденция при броя на

...
Започналата през октомври 2020 г. негативна тенденция при броя на
Коментари Харесай

Обявите за работа достигат ниските нива от първия локдаун през пролетта на 2020 г.

 Започналата през октомври 2020 година отрицателна наклонност при броя на оповестените разгласи за работа във водещите уеб сайтове у нас, ускори осезаемо цифровите си (и социални) отблясъци през декември. Редовният месечен разбор на HR компанията и кариерен уебсайт JobTiger регистрира с 19% по-малко нови оферти за работа по отношение на предходния месец ноември 2020 година И цели 44% по-малко разгласи за търсене на нови чиновници по отношение на декември 2019 година Така равнището на оповестените оферти доближи още веднъж ниските си стойности от пролетта на предходната година – малко след началото на коронакризата.

Негативната наклонност на все по-малко оповестени разгласи към този момент визира всички браншове у нас. За жал, през декември към този момент отчитаме, че този спад е пораснал до двуцифрен за всички браншове.

С максимален спад са обявите в секторите Строителство (-28%),  Здравеопазване и фармация (-27%) и Производство (-20%). При  останалите браншове понижението е: Изкуство (-17%), Търговия и продажби (-16%), Хотелиерство и ресторантьорство (-14%), Маркетинг (-14%), Логистика/ превоз (-14%), Административни действия (-13%) и Счетоводство, одит, финанси (-11%). За втори следващ месец има спад и в предложенията за нова работа в бранша ИТ, като през декември той е 11%.

Дяловото систематизиране на обявите по браншове се резервира съвсем същото като през предходните 2 месеца. С максимален дял са тези в бранша Търговия и продажби (17%). Поради по-големия спад в бранша Производство (-20%), за първи път той преотстъпва второто място на бранша ИТ (14%) и се подрежда след него с 13% дял от общия брой оповестени разгласи.

Предложенията за работа във водещите регионални градове съставляват 73% от всички разгласи през миналия декември, като съвсем половината от тях не престават да са съсредоточени в София (48%).

Броят на обявите в тези градове също е намалял, както следва: София (-18%), Пловдив (-18%), Варна (-22%), Бургас (-14%), Русе (-20%) и Стара Загора (-23%).

Основната причина за пониженото предложение на работа продължава да е икономическата конюнктура в страната, повлияна от коронакризата. Има и още един фактор, присъщ за всеки декември – коледните и новогодишни празници, поради които обичайно доста работодатели стопират краткотрайно публикуването на разгласи за работа.

Прогнозите са, че при започване на новата година наклонността ще се промени и броят на оповестените разгласи ще нарасне, като това ще се случи гладко, главно в секторите с водещ дял Търговия и продажби, ИТ и Производство.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР