Започнаха парламентарните избори в Дания, предаде БТА, цитирайки ДПА.Избирателните секции

...
Започнаха парламентарните избори в Дания, предаде БТА, цитирайки ДПА.Избирателните секции
Коментари Харесай

И Дания се изправя пред парламентарни избори

Започнаха парламентарните избори в Дания, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки ДПА.

Избирателните секции отвориха в 8 ч. (9 ч. българско време) и ще затворят в 20 ч. (21 ч. българско време). Първите планирани резултати са предстоящи незабавно след края на изборния ден, а предварителните дефинитивни резултати - през нощта.

Право на глас имат близо 4,3 милиона датчани, към 200 хиляди от които - за първи път. Те ще изберат 179 депутати в еднокамарния парламент на страната, като по две места са непокътнати за Гренландия и Фарьорските острови - самостоятелни датски територии.

Предизборната акция се концентрира върху вътрешни въпроси. Основни тематики бяха високата инфлация и изключително внезапното повишаване на силата.

Предсрочните избори в Дания бяха свикани предишния месец от министър-председателката Мете Фредериксен, която ръководи към този момент близо три години и половина отпред на държавно управление на малцинството на своята социалдемократическа партия. Фредериксен предприе този ход поради разлики с един от левите сътрудници, на които обичайно разчита, с цел да си обезпечи болшинство при гласуванията в Народното събрание.

Сега датската министър-председателка разчита за прокарването на своите политики на поддръжката освен на левия лагер, само че от време на време и на десницата, да вземем за пример за стягането на имиграционната политика, показва ДПА.

Агенцията отбелязва, че свиквайки предварителните избори,  44-годишната Фредериксен се надява да си обезпечи трайно болшинство в Народното събрание, формирайки коалиция, включваща партии от разнообразни цветове на политическия набор. На фона на войната в Украйна, скока на цените на силата и други рецесии, датската министър-председателка споделя, че е пристигнало време за необятно съдействие сред центристките партии.

Мете Фредериксен удостовери тази своя позиция и откакто гласоподава през днешния ден северозападно от столицата Копенхаген. Тя изрази вяра за необятно съдействие сред партиите от политическия център.

Десницата обаче не приема тази визия. Тя образува избирателен блок, включващ минимум шест демократични, консервативни и даже крайнодесни обединения. Той е воден от Якоб Елеман-Йенсен - водача на най-голямата от тях - демократичната партия " Венстре ".

Част от блока е и Датската национална партия (ДНП). Подкрепата за популистката, антиимиграционна доближи цели 21,1 % от гласовете през 2015 година, преди да спадне внезапно до 8,7 на 100 на предходните парламентарни избори - през 2019 година Сега е допустимо ДНП даже да не прескочи прага от 2 % за влизане в Народното събрание, отбелязва ДПА.

АП чака изборите да трансформират политическия пейзаж в Дания. Нови партии се надяват да влязат в Народното събрание, до момента в който поддръжката за обичайни обединения се стопи.

Проучванията на публичното мнение отреждат победа на ръководещите социалдемократи.

Предизборната акция обаче се трансформира в самобитна борба за гласоподавателите центристи, като някогашният министър председател Ларс Льоке Расмусен евентуално ще има решаващата дума с новата си партия " Умерените ", отбелязва Ройтерс. Последните социологически допитвания отреждат 49 % за левия блок, 41 на 100 за десницата и към 10 пункта за групировката на Расмусен, който е някогашен водач на партия " Венстре ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР