Започна залесяването на опожарените гори над Кресна. В края на

...
Започна залесяването на опожарените гори над Кресна. В края на
Коментари Харесай

Започна залесяването на опожарените гори над Кресна

Започна залесяването на опожарените гори над Кресна. В края на месец август предходната година, пожар изпепели хиляди декари гори и шубраци, а бедствието продължи близо седмица. Югозападното държавно дружество към този момент посади първите фиданки в региона. Тази седмица в дейностите по залесяването ще се включат и доста доброволци.

Кресна

По време на пожара изгоряха 13 000 дка гори. За да понижат заплахата от друго сходно злополучие, в региона ще бъдат засадени дървесни типове, които са по-трудно запалими, споделят от Югозападното държавно дружество.
инж. Дамян Дамянов - шеф на ЮЗДП: Сега залесяваме с черен бор. Но схемите на залесяване ще бъдат по този начин разчетени, че да имаме прекъсваност на иглолистните култури, т.е. да има тук-там много широколистни, с цел да избегнем за в бъдеще подобен заплашителен пожар.
От тази седмица в дейностите по залесяването на гората ще се включат и доброволци.
инж. Дамян Дамянов - шеф на ЮЗДП: Към момента в региона на активност на Горско стопанство Кресна имаме към 120 дка. Района на Симитли към 80. Така, че към 200 дка към този момент имаме залесени. С тези доброволни залесявания несъмнено ще станат 250 от началото на тази година. /ПРЕСЕЧКА/ за есента на тази година и пролетта на идната ще бъдат много повече, несъмнено 2000 дка.
Сумата, която ще бъде нужна за залесяването на изгорелите територии, е към 1000 лв. на декар или близо 1 300 000 лв.. Една част от парите ще бъде от бюджета на Югозападното дружество. Предстои отварянето на няколко ограничения по европейски стратегии, с които да се обезпечи останалото належащо финансиране.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР