Започна вторият ден от конгреса на консервативния Християндемократически съюз на

...
Започна вторият ден от конгреса на консервативния Християндемократически съюз на
Коментари Харесай

На конгреса на консерваторите на Меркел избират нов шеф на партията

Започна вторият ден от конгреса на консервативния Християндемократически съюз на немския канцлер Ангела Меркел, който през днешния ден избира новия си водач, оповестиха информационните организации. За първи път форумът е в цифров формат.

1001 делегати избират новия си ръководител всред трима претенденти: премиера на най-голямата като население немската провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, богатия корпоративен юрист Фридрих Мерц и външнополитическия специалист Норберт Рьотген.

Всеки претендент има по 15 минути, с цел да се показа на делегатите, измежду които има министри, партийни функционери и чиновници на изборни длъжности. Ако няма победител с нужния брой гласове още на първия тур на гласуването, ще има балотаж.
На конгреса няма ясно изразен любимец, отбелязва Асошиейтед прес. Тримата кандидати се разграничават доста един от различен, най-малкото като жанр.

Шейсет и пет годишният Мерц и Меркел са остарели съперници. Самият Мерц е за по-консервативен курс на партията. Това ще бъде вторият му опит да завоюва лидерския пост в ХДС, откакто през 2018 година загуби със напълно дребна разлика от отиващия си водач Анегрет Крамп-Каренбауер. Допреди 2018 година, в продължение на десетилетие, той се беше отдръпнал от политическия живот в Германия.

Петдесет и девет годишният Лашет е министър председател на най-голямата по население провинция на Германия Северен Рейн-Вестфалия - обичаен бастион на левоцентристите, в който обаче през 2017 година той съумя да реализира пробив с избирането си за районен министър председател. За него се счита, че се придържа в по-голяма степен към прагматичния центризъм на Меркел.

Петдесет и пет годишният Рьотген оглавява парламентарната комисия по външна политика. Той беше и министър на околната среда - служба, от която през 2012 година Меркел го уволни, откакто той загуби изборите в Северен Рейн-Вестфалия. Рьотген се дефинира като претендент на "съвременния център " и слага ударението върху тематики като битката с климатичните промени.

Мнозина чакат на конгреса да се стигне до балотаж сред двамата най-силни претенденти. Днешният победител по-късно ще бъде публично одобрен с гласоподаване по пощата - което се чака да бъде условност, само че самата процедура се изисква от немския закон.

Днешното решение на ХДС ще постави завършек на 11-месечната неизясненост за управлението на партията, откакто Крамп-Каренбауер, която не съумя да наложи престижа си в ХДС, разгласи оставката си. Избирането на неин правоприемник беше отлагано два пъти поради коронавирусната пандемия.

Но не това ще дефинира дефинитивно кой ще наследи Меркел като канцлер. ХДС е в съюз с настоящата единствено в Бавария партия Християнсоциален съюз (ХСС), заради което двете политически сили дружно ще решат кой да бъде десноцентристкият претендент за канцлерския пост. При това състояние новият водач на ХДС или ще бъде претендентът за канцлер на блока ХДС/ХСС за парламентарните избори в Германия на 26 септември, или в забележителна степен ще има думата при определянето му.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР