Започна третият ден от първото заседание на 48-о Народно събрание,

...
Започна третият ден от първото заседание на 48-о Народно събрание,
Коментари Харесай

НА ЖИВО Депутатите избират между Вигенин и Цонев за шеф на Н...

Започна третият ден от първото съвещание на 48-о Народно заседание, а него и следващият опит да бъде определен ръководител. В началото на съвещанието депутатите съумяха да одобряват процедурните правила по избора на началник.

Веднага по-късно Хамид Хамид разгласи, че Движение за права и свободи още веднъж предлага кандидатура на Йордан Цонев за ръководител на Народно събрание, а Българска социалистическа партия издигна Кристиан Вигенин за следващ път. ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната " оповестиха, че няма да вършат номинации.



" Възраждане " издигна Цвета Рангелова.

" Първият ден хората споделиха, че ще ни гонят със сопи, в този момент към този момент провокираме единствено насмешки. Парламентът е на път да се обезсмисли ", съобщи от парламентарната естрада Кристиан Вигенин. " Ние сме на път да убием Народното събрание, само че обезсмисляме и себе си по този метод. Утре хората ще кажат - за какво са ни тези партии. Хората към този момент ни ненавиждат?, добави претендентът. Той предложи двете съществени политически сили да имат непрекъснати зам.-председатели на Народно събрание, които постоянно да са на трибуната. Останалите парламентарни групи пък да излъчат останалите заместници, които да се въртят на ротационен принцип. Вигенин беше безапелационен, че това ще бъде последното гласоподаване, в което ще взе участие и няма да допусне кандидатурата му да бъде обвързвана с каквито и да било политически сделки и задължения.

" Нямам терзания от къде би могла да пристигна поддръжката за мен. Съветвам и господин Вигенин същото, единствено ще му припомня, че беше министър на външните работи с мандата на Движение за права и свободи ", разгласи от своя страна другият номиниран Йордан Цонев.

В предходните дни ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната " отдръпнаха кандидатурите си, а Вежди Рашидов самичък си направи отказ по отношение на концепциите най-възрастният народен представител да остане ръководител непрестанно.

Така през вчерашния ден до балотаж стигнаха двама номинирани - Йордан Цонев от Движение за права и свободи и Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия. Нито един от двамата претенденти обаче не събра нужното болшинство, заради което Народното събрание излезе в следващата дълга отмора със съвет, че деня е по-мъдър от нощта.

При балотажа за Цонев гласоподаваха 102 „ за ”, „ срещу ” – 67, 56 се въздържаха. За Вигенин на балотажа 73 депутати гласоподаваха „ за ”, „ срещу ” бяха 11, 141 се въздържаха.
Така за втори следващ ден депутатите си потеглиха без да са се конституирали.

Докато Народното събрание няма определен ръководител, президентът не може да свика съвещания с парламентарните групи и да се пристъпи към връчване на мандат за държавно управление.

Освен това към момента няма и диалози в обявената от Бойко Борисов контактна група на Росен Плевнелиев и Соломон Паси в ролята на посредници с партиите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР