Започна реставрацията на минералната баня в Овча купел - едно

...
Започна реставрацията на минералната баня в Овча купел - едно
Коментари Харесай

Започна реставрацията на минералната баня в Овча купел

Започна реставрацията на минералната баня в Овча купел - едно от най-значимите софтуерни уреди в архитектурното творчество на арх. Георги Овчаров, построени на територията на София. 

 Започва дълго чаканият ремонт на баня Виж още

Вижте по какъв начин наподобява минералната баня преди ремонта > > >

Възложител на реставрацията е Регионалният исторически музей, а финансирането е от Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък " с към 3 млн. лв. и към 4,5 млн. от общинския бюджет. Архитектурният образ и главната функционалност на постройката ще бъдат непокътнати, заяви преди дни районният кмет Ангел Стефанов. 

Съоръжението действа до края на 80-те години на 20 век, след което е затворено.

През 2019 година с контракт страната, посредством регионалния шеф на София, трансферира безплатно на Столичната община правото на благосъстоятелност върху двуетажната постройка на минерална баня " Овча купел ", за нейното реновиране.

Опитите за избавяне на банята започнаха през есента на 2017 година, когато Столичният общински съвет одобри стратегия на Столичната община за оползотворяване на хидротермалните запаси от находищата на минерални води на територията на столицата, според която се планува в банята в кв. " Овча купел " да се построи рекреативен център, като се резервира главното предопределение и функционалности с дейното потребление на минералната вода. 

 Снимка: Булфото

На 8 юни 2021 година Комисията по финанси към Столичния общински съвет единомислещо одобри предлагането на заместник-кмета Мирослав Боршош за съфинансиране от страна на Столична община на капиталов план за акомодация и реституция на постройката на минералната баня. 

Инициативата на Столичната община " Визия за София ", чиято цел е споделена и дълготрайна тактика за развиването на столицата и крайградските територии до 2050 година, е събрала информация за 31 обособени залежи с общо 75 водоизточника на минерални води (каптирани извори и сондажи). Това прави София една от най-богатите общини в света по благосъстояние на минерални води. Те се изливат на повърхността във тип на естествени термални извори - Банкя, Княжево, Горна баня, Овча купел, София - център, Панчарево и Железница. В многочислени сондажи са разкрити находищата на напорни субтермални, термални и горещи води. Над 20 сондажа се самоизливат в Софийската долина.

 Снимка: Булфото

Днес обаче едвам 15 - 20 % от общите запаси на минералните води (само в 10 находища) се употребяват за свободно водоналиване от жителите и гостите на града (Банкя, Горна баня, Княжево и др.) или водолечение (Овча купел, Железница, Панчарево). Останалите 21 залежи не се употребяват и минералната вода изтича неоползотворена, показват от пресцентъра на Столичния общински съвет. 

Освен това, спрямо използването на минералните води преди 25 години през днешния ден използването им е намаляла с повече от 50%. Почти всички минерални бани са затворени, изцяло е прекратено и използването на термални води за отопление на оранжерии и други обекти, показват от " Визия за София ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР