Започна работата по изграждането на 100-мегаватовия фотоволтаичен паркРаботата по изграждането

...
Започна работата по изграждането на 100-мегаватовия фотоволтаичен паркРаботата по изграждането
Коментари Харесай

ТЕЦ Бобов дол си повишава капацитета с фотоволтаици

Започна работата по построяването на 100-мегаватовия фотоволтаичен парк

" Работата по построяването на 100 мегаватовия фотоволтаичен парк на територията на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " в с. Големо село, община Бобов дол, продължава ", сподели изпълнителният шеф на централата инж. Любомир Спасов. Соларният парк би трябвало да бъде въведен в употреба до 13 декември 2023 година Той е част от плана на топлоцентралата за поетапна енергийна промяна, написа.

В момента на някогашния сгуроотвал се слагат подпорите, които ще носят слънчевите панели. " Фирмата работи, вижда се на терен. Паркът ще бъде ситуиран на повърхност от към 1300 дка. Няма да успеем да ги усвоим изцяло, тъй като има две дерета, само че те ще бъдат употребени също по плана с друго предопределение. Предвидили сме терени за подстанция, заделили сме терен и за опция за изработка на отбивки от пътя, където имаме желание да създадем зелена станция за зареждане на електрически автомобили ", сподели инж. Спасов.

Той уточни, че ТЕЦ-ът е единствено на 2 км от автомагистрала " Струма ", а по този начин всеки, който минава може да слезе от автомагистралата, да зареди автомобила си и да продължи към Гърция, или София. " Това са наши хрумвания, които следва да осъществяваме, само че първия стадий и най-важният е да създадем парка ", уточни изпълнителният шеф на централата.

Преди дни представители на Европейската комисия посетиха Топлоелектрическа централа " Бобов дол " като част от обиколката им в Югозападния въгледобивен регион, с цел да се срещнат с направените досега вложения в посока трансформацията на енергийните сдружения към произвеждане на по-чиста и зелена сила.

" Целта на визитата им беше да се срещнат на място с възможните бенефициенти на заплащания по зелената договорка и по механизма. Те бяха доста прелестно сюрпризирани, виждайки, че тук към този момент се работи. Видяха мястото на фотоволтаичния парк, тогава към момента не бяхме почнали да работим действително ", сподели инж. Спасов.

Соларният парк няма да размени изцяло производството на централата, а ще бъде добавка към него. " В пикови моменти би трябвало да произвеждаме 95-100 мегавата електрическа енергия на час. Когато слънцето е най-силно - чакаме такава мощ. В момента топлоцентралата създава към 300 мегавата, т.е. това е една трета от настоящия ѝ потенциал. При започване на действието на фотоволтаичния парк, производството на централата би трябвало да се вдигне с към 30 % ", прецизираха още от там.

С трансформацията на ТЕЦ-а се планува въглищата последователно да понижават в индустриалния развой и да се прибавят други мощности. " Предстои това да се случи в най-скоро време, откакто газта пристигна до нас, в границите на тази година ", посочи инж. Спасов. Предстои централата да се причисли към националната газопреносна мрежа на " Булгартрансгаз " ЕАД.

" Всички документи по смяната на подробните устройствени проекти (ПУП) на терените са подготвени, импортирани са в регионалната администрация за утвърждение. След това ще пристъпим към издаване на позволение за градеж по плановете, които са подготвени от дълго време. Надявам се, че в границите на два-три месеца, след процедурите, нещата ще тръгнат ", разяснява изпълнителният шеф.

Той описа, че към този момент е юридически Подробен устройствен план, само че тъкмо преди приемането му, при съгласуването с " Басейнова дирекция " се оказало, че в показаното снимане и кадастралните карти, не е било отразено промененото корито на дребна река. Това наложило документите да бъдат направени още веднъж и върнало придвижването на плана с половин година обратно. " Сега всичко е направено и се надяваме, че процедурите ще вървят по-бързо, а през лятото ще имаме опция да строим действително ", разяснява още Спасов. Дружеството към този момент има утвърждение от страна на Регионална инспекция за опазване на околната среда, че не е нужна оценка по Оценка на въздействието върху околната среда.

Според него анализите, направени от сдружението и обстановката през последните месеци демонстрира, че ситуацията с газта се възстановява. " Не знам дали ще стигнем равнищата от преди войната в Украйна, евентуално цените ще са по-високи, само че считаме, че те ще се стабилизират. Природен газ в света има, а въпросът е при разпределението и доставките ", разяснява още Спасов.

В момента създадената от централата електрическа енергия е на стойност от към 240 лева за мегаватчас. " При сегашните цени на природния газ мисля, че не би трябвало да има някакво оскъпяване на цената на тока ", уточни Спасов. Дружеството не продава сила за бита за контролиран пазар, където вземат участие " Мариците " и " Козлодуй ". При тях е и най-ниската цена на електрическата енергия, след което по индикатори се подрежда Топлоелектрическа централа " Бобов дол ".

След " влизането " на природния газ в централата, ще бъдат инсталирани пет газови генератора - газобутални мотори, които създават ток и топлота и са с мощ към 42 мегавата. " Имаме друго решение на Регионална инспекция за опазване на околната среда, че няма да се прави Оценка на въздействието върху околната среда за една дребна биоцентрала от към 6 мегавата, на наш терен. Следващият стадий планува навлизането на модерните газови турбини, за които към момента нямаме изясненост за финансирането ", разяснява той.

Предвижда се биоцентралата да създава биогаз от биомаса. Идеята е газът да бъде изгарян в газобутални мотори и да създава електрическа енергия напълно от зелени боклуци, плява, силажна царевица, дребни стърготини, бързовъзобновяеми растения, с цел да има всяка година рандеман на такава маса.

Централата има желание да осъществя и произвеждане на зелен водород. Идеята за реализацията на този план ще стартира след стартирането на работата на слънчевия парк и когато има изясненост във връзка с реализирането на концепцията за газовите турбини.

" Според нашите планове, зеленият водород ще бъде създаван от електрическата енергия, добита от слънцето и по-късно ще бъде използван в газовите турбини като в допълнение гориво, тъй като те ще бъдат с опция да работят със примес от водород и природен газ. Идеята е производството, което ще прави електрическа енергия да създава толкоз водород, колкото ще е необходим да зарежда турбините. Целта е всичко да бъде проведено в цикъл, само че това е въпрос на пазарни конюнктури, цени. Ако водородът е по-скъп, няма да го употребяваме, с цел да вършим електричество, ще го продаваме като водород. Ако пък е прекомерно безценен за рандеман, няма да го произвеждаме. То е планувано като концепция, капиталово желание и част от микса, който ще произвеждаме след 4-5 години ", разяснява изпълнителният шеф.

Цялата тази промяна е извънредно скъпа и би трябвало да се случва поетапно. Затова в случай че срокът за извеждането на въглищните централи е 2026 година, няма по какъв начин да се случи, в случай че не се " изсипят " купища пари и компаниите да работят единствено за тази промишленост, счита той. " Нашата 300 мегаватова централа на въглища, няма по какъв начин в идващите две години да стартира да създава такова количество от различни източници. Не може централа да се построи за две години. На процедура остават само административната постройка и кабелните линии, всичко останало би трябвало да се построи отначало. Изплащането на вложенията в енергетиката е в дълги периоди. Ако за един естествен бизнес инвестицията се връща в порядъка от 3-5-10 години, ние сме над 10 години. Затова и енергетиката е бранш, в който се мисли най-малко за 10 години напред, а животът на оборудванията се проектира да бъде най-малко с 50-годишна отминалост ", посочи той.

Спасов уточни още, че по-кратки са само периодите за фотоволтаиците, които имат 25-годишен период на живот и които към този момент поевтиняват като инвестиция. " Те имат индикатори, които не дават отговор на условията за възстановяване на енергийната система. Това е много нестабилна работа в границите на деня, тъй като не се знае какъв товар поддържа, тъй като всеки облак трансформира мигновено мощността. В същото време през нощта няма никакво произвеждане. Затова не мисля, че това ще бъде панацеята на енергетиката ", разяснява още Спасов.

Според изпълнителният шеф на централата през предходната година са били обещани 1,2 милиарда за отплата на засегнатите от енергийния преход региони, а въглищните централи са изкарали 3,2 милиарда за същия интервал. " Финансирането също не се получава. Няма банка, в която аз като шеф кажа, че желая заем за зелени планове, да получа кредитиране. От банките непосредствено ми декларират - " щом сте въглищна централа, не желаеме изобщо да приказваме с вас ". Дори " Уникредит " ни закриха сметките, тъй като сме във въглищния бизнес ", описа Спасов.

Той посочи, че плануваните в зелената договорка средства за отплата за Кюстендилска област са 140 милиона. " Оказва се обаче, че ние, като едно от най-големите предприятия, които би трябвало да се трансформират, не сме бенефициент на тези пари. В зелената договорка е залегнало, че бенефициенти са дребни и междинни предприятия, т.е. със до 50 чиновници. Няма такова дружество, което ще се трансформира в зелено с 50 индивида личен състав - какво прави това дружество, какви излъчвания излъчва, те евентуално не са и в европейската система за търговия с излъчвания, до момента в който ние плащаме големи суми - излъчванията сега са към 90 евро на звук ", описа Спасов.

Той посочи, че централата сега работи по доста разнообразни посоки, с цел да има непоклатимост, а за всички нови действия, които считат да развиват, ще трябват хора. " Целта ни е да не се стига до всеобщо редуциране на личен състав ". В топлоцентралата сега работят към 1000 индивида, които евентуално ще запазят работните си места и след трансформацията. В мините в Бобов дол обаче, хората, заети с добива (също към 1000 човека) евентуално ще останат на улицата. А мината по този индикатор също не попада в бенефициентите за финансиране за рекултивиране на терените.

" Имаме въглищни ресурси по рудниците и мините до 2030-2035 година. Ако в действителност работим до тогава и по натурален път се случи прекъсването на въглищните мощности, и прекосяването към други, би било най-добре. Винаги еволюцията е по-добре от революцията, тъй като революцията идва с разрушение, а еволюцията постоянно е надграждане ", разяснява Спасов. Според него нищо пагубно или съдбовно не се е случило досега, с цел да вървим към по-радикални ограничения.

Той е безапелационен, че в централата сега не се горят отпадъци. " Има преносими станции, въздуха се замерва от време на време. Нямаме съществени нарушавания. Имали сме отклонения, правилно е, само че отново е въпрос на пояснение от къде идва това замърсяване, тъй като през лятото то не се случва, а единствено през зимата, когато са и доста вероятните източници. Работим доста по запазване на следата към нас. Казвал съм го и на природозащитници, и на Министерство на околната среда и водите - не сме луди и ние, въпреки всичко живеем и работим тук, сами да се тровим ", сподели още Спасов.

Топлоелектрическа централа " Бобов дол през тази година чества и 50-ти празник. През декември 1973 година в употреба е пуснат първият блок, а централата е проработила напълно на стадии до 1975 година.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР