Започна подаването на заявления за компенсиране на разходите за отглеждане,

...
Започна подаването на заявления за компенсиране на разходите за отглеждане,
Коментари Харесай

Започна подаването на заявления за компенсиране на разходите за неприети деца в ясли във Варна

Започна подаването на заявки за компенсиране на разноските за развъждане, възпитаване и образование на деца, които не са признати в ясли и яслени групи в общинските детски заведения във Варна, оповестиха от дирекция „ Здравеопазване “. Средствата ще се изплащат според Постановление № 206 от 23.10.2023 година на Министерски съвет.
Родителите, които имат право да получат средства за компенсиране на разноските им би трябвало по едно и също време да дават отговор на следните условия:
1. детето е кандидатствало за банкет в общинска детска ясла или яслена група на общинска или държавна детска градина, в чийто съседен регион се намира актуалният адрес на детето, по ред, избран от съответната община, и същото не е признато заради липса на свободни места;
2. детето не е записано в общинска детска ясла или в яслена група на общинска или държавна детска градина;
3. общината по сегашния адрес на детето не e предложила на родителите друго място в общинска детска ясла или яслена група в общинска детска градина заради липса на свободни места във всички общински детски ясли и общински детски градини в прилежащия район;
4. родителите не получават подкрепяне от държавния бюджет, като се изключи месечни помощи за развъждане на дете по член 7, алинея 1 от Закона за фамилни помощи за деца, или подкрепяне за сметка на оперативни стратегии за същите действия на друго съображение за месеца, за който се изплащат средства за компенсиране на разноските, директно свързани с развъждане, образование и образование, по реда на това постановление;
5. за развъждане на детето не се употребява отпуск по член 164, алинея 1 от Кодекса на труда за развъждане на дете до навършване на 2-годишната му възраст.
На компенсиране със средства от държавния бюджет подлежат направените от родителите разноски, директно свързани с развъждане, образование и образование на децата им, в случай че са спазени горепосочените условия и разноските са избрани, като възможни.
Допустими разноски са:
1. разноски за възнаграждение на такси по контракти за развъждане, образование и образование, подписани с частна детска ясла или с частна детска градина с яслена група;
2. разноски за възнаграждение на хонорари по контракти за развъждане, образование и образование, подписани с физически лица.
Разходите по т. 2 са възможни, в случай че физическото лице, страна по контракта за развъждане, образование и образование, дава отговор на условията на член 10, алинея 1 или член 11, алинея 1 от Наредба № 26 от 2008 година за устройството и активността на детските ясли и детските кухни и здравните условия към тях (ДВ, бр. 103 от 2008 г.), т. е. физическото лице е здравна сестра, акушерка, лекарски помощник или фелдшер се назначава лице с професионална подготовка надлежно „ здравна сестра “, „ акушерка “ „ лекарски помощник “ или „ фелдшер “. или възпитател с висше обучение по компетентност „ Предучилищна педагогика “.
Заявления за месеците юли, август и септември 2023 година могат да се подават в период до 10 работни дни след обявяване на наредбата в държавен вестник, т.е. до 10 ноември 2023г.
Родителите, които желаят да получат компенсиране при изискванията и по реда на Наредбата следва да подадат заявление по пример в общината по сегашния адрес на детето, през работните дни, както следва:
До 5-ти януари за интервала 1-ви ноември – 31 декември на настоящата година;
До 5-ти март за интервала 1-ви януари – 28 февруари на настоящата година;
До 5-ти май за интервала 1-ви март – 30 април на настоящата година;
До 5-ти юли за интервала 1-ви май – 30 юни на настоящата година;
До 5-ти септември за интервала 1-ви юли – 31 август на настоящата година;
Заявлението се подава персонално от заинтригувания или от упълномощено от него лице, до Кмета на Община Варна на гише в звеното за административно обслужване. Заявлението е по пример, според Приложение №1 към Наредбата и може да го намерите на уеб страницата на Община Варна, на адрес varna.bg/bg/755.
Към него се ползват следните документи:
За компенсиране на разноски за възнаграждение на такси по контракти с частна детска ясла или частна детска градина с яслена група
– Договор за развъждане, образование и образование, подписан с частна детска ясла или частна детска градина с яслена група /прилага се оригинал, еднократно и при настъпили промени/; – Платежен документ за осъществено заплащане на таксата за развъждане, образование и образование за съответния месец – фактура и платежно разпореждане или фискален бон.
– Документ за банкова сметка
За компенсиране на разноски за възнаграждение на хонорари по контракти за развъждане, образование и образование, подписани с физически лица:
– Договор за развъждане, образование и образование, подписан с физическо лице /оригинал/;
– Отчет и приемно-предавателен протокол, съдържащ информация за осъществените за месеца действия по член 16, алинея 1, т. 1, 3 и 4 и алинея 3-5 от Наредба №26 от 2008 година за устройството и активността на детските ясли и детските кухни и здравните условия към тях;
– Копие от документи, удостоверяващи спазването на условията по член 4, алинея 3 от Наредбата призната с Постановление № 206 на Министерски съвет от 23.10.2023 година за физическо лице, страна по контракта – тапия за добита професионална подготовка „ здравна сестра “, „ акушерка “, „ лекарски помощник “ или „ фелдшер “, надлежно тапия за висше обучение по компетентност „ предучилищна педагогика “;
– Документи за изплатено заплащане по подписания контракт – платежно разпореждане или разходен касов ордер.
– Документ за банкова сметка
Повече информация:
Център за административно обслужване:
адрес: гр. Варна, бул. Осми крайморски полк 43
електронен адрес:
работно време: от 08:00 ч. до 18:00 ч. в делнични дни без спиране
за контакт: Дирекция „ Здравеопазване “; тел. 052/820 239; 052/820 942
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР