Започна първият блиц контрол в 47-ия парламент.Служебният министър председател Стефан

...
Започна първият блиц контрол в 47-ия парламент.Служебният министър председател Стефан
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Първи блиц контрол в НС: Стефан Янев и министри отговарят на въпроси на депутати

Започна първият блиц надзор в 47-ия парламент.

Служебният министър ръководител Стефан Янев, както служебните зам.-министър ръководители Гълъб Донев - министър на труда и обществената политика, Бойко Рашков - министър на вътрешните работи и Атанас Пеканов - вицепремиер и министър по еврофондовете дават отговор на въпроси на депутатите.

Гледайте онлайн съвещанието на Народното събрание тук



Делян Добрев от ГЕРБ-СДС попита премиера Стефан Янев дали са анализирали за какво сме на последно място в Европейски Съюз по стопански напредък.

По думите на Янев, сравнимо с другите тримесечия на годината, упованията и прогнозите и на Национален статистически институт, и на Българската национална банка са, че растежът на Брутният вътрешен продукт ще бъде съпоставим с Европа и ще е към 4%. В Министерството на стопанската система са създали разбор, добави още Янев.

По думите му стопанската система на България през последните 6 месеца се развива положително. В момента това, което се прави в полза на българския бизнес е положително и резултатите ще се усетят, увери служебният министър председател.



От Движение за права и свободи обявиха, че по време на изборите през юли и ноември служители на реда са нахлували в домовете на гласоподаватели с трайни увреждания, като са ги принуждавали да потвърждават уврежданията си. Попитаха Бойко Рашков дали той е издавал сходни разпоредби до шефовете на регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи.

Рашков съобщи, че е чувал този рефрен няколко пъти и той се употребява с политическа цел. Нарече изказванията " голословни ".

" Министърът на вътрешните работи не може да издава такива разпоредби на който и да е чиновник да упражнява деяние, които са в страни или в несъгласие с българските закони. Това го има единствено във вашите глави и на никое място другаде го няма. Не принизявайте и обиждайте българските служители на реда, че потъпкват закона, че реализират репресии и сходни други дейности ", сподели Рашков.

Той прикани, в случай че има сигнали за сходни дейности, да дадат материалите за инспекция в Министерство на вътрешните работи или в прокуратурата. Заяви обаче, че с ТЕЛК-овете са се правили опити по време на изборите да се премине при гласоподаване с преносима урна.

Рашков се закани да покаже кой в действителност упражнява принуда. От ГЕРБ го упрекнаха във внушения.



Социалният министър Гълъб Донев отговори на въпрос по какъв начин са подкрепени дребните и междинни предприятия. По думите му по Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност за интервала 20 септември - 7 декември са изплатени 157 млн. лева, подписани са 1968 контракта на стойност 98 млн. 515 хиляди лева Малките и междинни предприятия са подпомагани за справяне с пандемията и по ограниченията за опазване на заетостта " Запази ме " и " Заетост за теб ".





Като първа точка депутатите разискваха през днешния ден отдалечената работа на народните представители, сложени под карантина. Според предлагането те би трябвало да могат да вземат участие в дебатите и да гласоподават равностойно с присъстващите в залата.

Депутатите дискутираха също дали да бъдат наложителни зелените документи за достъп до постройката на Народното събрание.















Снимки: Десислава Кулелиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР