Започна новият археологически сезон в античната крепост Алмус в Лом.

...
Започна новият археологически сезон в античната крепост Алмус в Лом.
Коментари Харесай

Археолози разкриват тайните на античната крепост Алмус

Започна новият археологически сезон в античната цитадела Алмус в Лом. В продължение на 25 дни екип от археолози ще работи в обекта, с цел да разкрие нови елементи от тогавашния живот в античното римко барикада. Ръководител на разкопките е гл. ас. доктор Юлий Емилов, учител в Софийския университет "Св. Климент Охридски ", заместник-ръководители са Валери Стоичков, организатор в Исторически музей- Лом, и Владислав Живков, докторант на Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките.
Тази година изследването е финансирано от Министерството на културата и община Лом, което ще разреши да бъде обзет по-широк сектор, изясни Валери Стоичков.
"През предходната година направихме надзорен сондаж и резултатите от него бяха доста обнадеждаващи. Убедихме се, че в този сектор, който е в обсега на нашите проучвания има доста добре непокътнати пластове от класическата римска ера - 2-3 век, едни следи от деструкции, които се свързват с аварските нашествия и, несъмнено, богат материал от късноримската и ранновизантскийта ера. Затова тази година разширяваме сектора на изследване в периметър от над 100 метра и там концентрираме напъните си да разтеглим информацията, която предходната година получихме. Място съответствува и с основите на една сграда, чиято северна стена бяхме разширили още в интервала 1986-1990 година. Сега разкрихме и южната страна на тази сграда, напречно ситуирана на западната крепостна стена на Алмус, което ни кара да мислим, че най-вероятно е казармена сграда, издигната през втората половина на 4 век и и е функционирала през пети век. В момента изследваме деструкции, свързани с края на живота на тази постройка, те по предварителната ни преценка би трябвало да се свържат с хунските нашествия от средата на пети век... "
Алмус е ситуиран в рамките на град Лом и това я е запазило от иманярската инвазия. През вековете обаче всеки, който е минал оттова, е оставил нещо от себе си, изясни археологът.
"Това главно се отнася за новото време, когато в чертите на Алмус са издигнати 16 жилищни блока, прокарани са подземни водопроводи и връзки. Това, несъмнено, е унищожило огромна част от тези остатъци, само че все пак има оживели сектори, които дават богата и доста значима информация. "
В последните години археолозите се сблъскват с друго недопустимо събитие - локални хора употребяват оживелите плочи на крепостта за развъждане на домати и краставици, а на самите археолози гледат като на завоеватели. Всъщност задачата на археологическото изследване е целият оголен сектор да бъде експониран по подобаващ метод, с цел да може да бъде посещаван. Алмус към този момент притегля интереса на туристите, изясни Валери Стоичков.
"По самодейност на общинската администрация този сектор, който проучихме предходната година, е ограден с естетична ограда и му е инсталирано художествено осветяване, въпреки и да не е консервиран и реставриран, което следва. Все отново той е експониран в един допустим тип и може да се види от всички преминаващи по път Е 81, който пресича града и води към Монтана и София. Прави ми усещане, че изключително велотуристи постоянно стопират и преглеждат останките, които са снабдени с осведомителна табела. Голямата ни цел обаче е целият сектор от непокътнатата крепостна стена и форта, който изследваме от 8 години, да бъде експониран по отговарящ метод, както е направено в доста други селища. Надяваме се в недалечно бъдеще и Алмус да бъде експониран по-мащабно и по-представително, както той безспорно заслужава. "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР