Започна източването на каскадния язовир Чешме дере, заедно с язовир

...
Започна източването на каскадния язовир Чешме дере, заедно с язовир
Коментари Харесай

Критична ситуация на източвания язовир Чешме дере в Стражица

Започна източването на каскадния язовир " Чешме дере ", дружно с язовир " Бойка " край село Нова Върбовка, чиято стена се скъса тази нощ, заяви Българска национална телевизия.

Пред bTV регионалният на Велико Търново проф. Любомира Попова изясни, че язовир " Чешме дере " е в сериозна обстановка, тъй като под него има противозаконен язовир, който по наставление е трябвало да бъде отстранен.

Причина за източването е бедственото състояние в община Стражица. След изсипалия се нощес пороен дъжд се скъса стената на язовир " Нова Върбовка ". Водата заля стотици декари аграрни площи.

В прилежащото село Камен придошлата вода от дерето, което минава в селото, е заляла доста къщи. Наводнено е учебното заведение. Кметът Димчо Димов съобщи, че преливникът е продълбочен, с цел да може да поема оточните води. Според него обстановката е овладяна.

Спасители от Пожарна сигурност и гражданска отбрана източват язовира, с цел да може да поеме водата от възможните дъждове.Временно е спряно отводняването на учебното заведение и на къщите, с цел да може първо да се намали равнището на язовира.

Водата от дерето е придошла към среднощ. За минути приземните етажи на къщите, които се намират в непосредствена непосредственост, били под вода.

" Като стартира язовирът от горната страна и всичката вода вътре. Елате да видите какво е... каша. Елате да видите - всичко вода ", описа гражданин на село Камен.

Негова съселянка изяснява, че водата избила в банята, от където тръгнала и по стаите на дома. " Всичко - персоналната ми карта, документите за ТЕЛК-а, всичко отиде и не мога да ги намеря към този момент ", описа дамата пред публичната телевизия.

Тежко потърпевшо е и главното учебно заведение в село Камен. Там водата стигнала до парното помещение и разляла цистерна цялостна с нафта.

" Цистерната с нафтата разбрахме, че е обърната и изтече нафтата, която бяхме икономисали. Цяла нощ работиха и не престават работите по отводняването ", съобщи Татяна Капра, шеф на учебното заведение в село Камен.

На място работят екипи на пожарната и гражданска отбрана. Към момента обстановката и в двете села е овладяна, като се работи и по отводняването на язовира в село Камен, който има заплаха да прелее.

Според ген. Кирил Войнов, който дълги години беше началник на пожарната, а в този момент е зам.-шеф на Държавната организация за ментрологичен и механически контрол (ДАМТН) единствено язовирът би основал проблеми на обитаемото място. " Нещо изключително притеснително за хората няма, да ще има наводнени къщи, тъй като селото се намира под язовирната стена ".

Заради неприятното време и през днешния ден хората не престават да се опасяват от идващ пороен дъжд, който може да направи обстановката още по-тежка. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР