Започна изслушването на министър-председателя Кирил Петков в парламента за резултатите

...
Започна изслушването на министър-председателя Кирил Петков в парламента за резултатите
Коментари Харесай

Кирил Петков неестествено ентусиазиран за преговорите с РСМ, от ГЕРБ охлаждат възбудата му

Започна чуването на министър-председателя Кирил Петков в Народното събрание за резултатите от визитата му в Република Северна Македония и извършеното у нас междуправителствено съвещание сред двете страни.

Изслушването е точка първа за петъчното пленарно съвещание, а предлагането за него е на депутатите Даниел Митов и Екатерина Захариева от ГЕРБ.

" Димитър Ковачевски е от една седмица министър председател на Северна Македония, а четири от тези дни прекара с нас. Това демонстрира предпочитание, че желае да се свърши работа. Подписахме 3 основни меморандума ", съобщи от трибуната в Народно събрание Кирил Петков.

" Ние по никакъв метод не пренебрегваме българската позиции. Докато вървят полемиките за стопанска система, инфраструктура, говорихме и за правата на българите в Северна Македония, както и за рамковата позиция. Ковачевски сподели, че той не вижда проблем да обвърже българите в Северна Македония с тяхната конституция. Не се ангажира с време, само че това е прогрес. Много заявления са се казвали от двете страни, само че същинската работа не е била свършена ", означи той.

Екатерина Захариева от ГЕРБ му даде другарски съвет да понижи малко ентусиазма си, тъй като след това ще би трябвало да се изяснява. " Ние подписахме с РМС 20 меморандума, а за кулоар №8 това е третия. Давам ви другарски съвет ", съобщи Захариева и добави, че множеството от тях са останали на хартия.

Тя поздрави Петков за нотата, само че посочи че по нея се работи повече от година и половина. Бившият външен министър посочи, че по Договора за добросъседство са работили десетки дипломати и се радва, че е бил подписан по време на държавното управление на Борисов и постоянно са отчитали работата и на другите.

Захариева запита дали за тези 4 дни държавните управления са съумели да договорят някакви взаимни събития. Тя напомни на премиера, че на 4 февруари се празнуват 150 години от рождението на Гоце Делчев и запита дали се възнамерява нещо. Петков отговори позитивно - ще има общи събития и първото от тях ще е за годишнината от рождението на Гоце Делчев.

Според Петков управниците на Северна Македония са се убедили, че политическото говорене е сменено с действителни дейности.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР