Започна евакуацията на чужденците от Ивицата Газа, като сред тях

...
Започна евакуацията на чужденците от Ивицата Газа, като сред тях
Коментари Харесай

Десетки българи напускат Газа през Египет

Започна евакуацията на чужденците от Ивицата Газа, като измежду тях има и български жители.

Министерство на външните работи няма публична информация, само че жители описаха за случаите. По тяхна информация става въпрос за над 30 български жители. Част от тях към този момент са в Египет, от там са проведени рейсове, които да ги извозят до летището в Кайро. Очаква се да съумеят да се приберат най-рано в четвъртък с цивилен полети.

„ Чакам с неспокойствие всеки миг да дойдат, но не знам, единствено пътя ”, сподели пред доктор Инширах Алшарафи.

Първоначално се планува евакуацията на близо 450 задгранични жители, измежду тях ще бъдат и българи, които войната на Израел против терористичната формация " Хамас " завари в Газа.



Постигнатото съглашение беше оповестено по-рано през днешния ден от турския външен министър Хакан Фидан на взаимна конференция с иранския му сътрудник Хосейн Амир Абдолахиан, който е на посещаване в Анкара.

В оповестените от " Хамас " описи има жители на България, Австралия, Австрия, Индонезия, Йордания, Финландия, Чехия и Япония. Освен това от Газа ще могат да излязат сътрудници на Международния комитет на Червения кръст и редица неправителствени организации, настоящи в линията.

Споразумението сред „ Хамас ”, израелските управляващи и Египет, което разрешава на тежкоранени и чужденци да изоставен Ивицата Газа, е било реализирано с посредничеството на Катар и в съгласуваност със Съединени американски щати.



" Постигнато е съглашение за напускането на Газа на към 500 задгранични жители. В момента преговаряме за включването на турските жители измежду тях ", уточни Фидан.

Евакуация ще бъде осъществена през през граничния пункт " Рафах ", който свързва Газа със прилежащ Египет.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР