Започна евакуацията на чужденците от Ивицата Газа, като сред тях

...
Започна евакуацията на чужденците от Ивицата Газа, като сред тях
Коментари Харесай

Започна евакуацията на чужденци в Газа, сред тях има и българи

Започна евакуацията на чужденците от Ивицата Газа, като измежду тях има и български жители.

Първоначално се планува евакуацията на близо 450 задгранични жители, измежду тях ще бъдат и българи, които войната на Израел против терористичната формация " Хамас " завари в Газа.



19 души с българско поданство се чака да бъдат евакуирани през днешния ден. Сред тях е и семейство с бебе на няколко месеца.

Постигнатото съглашение беше оповестено по-рано през днешния ден от турския външен министър Хакан Фидан на взаимна конференция с иранския му сътрудник Хосейн Амир Абдолахиан, който е на посещаване в Анкара.

В оповестените от " Хамас " описи има жители на България, Австралия, Австрия, Индонезия, Йордания, Финландия, Чехия и Япония. Освен това от Газа ще могат да излязат сътрудници на Международния комитет на Червения кръст и редица неправителствени организации, настоящи в линията.

Споразумението сред „ Хамас ”, израелските управляващи и Египет, което разрешава на тежкоранени и чужденци да изоставен Ивицата Газа, е било реализирано с посредничеството на Катар и в съгласуваност със Съединени американски щати.



" Постигнато е съглашение за напускането на Газа на към 500 задгранични жители. В момента преговаряме за включването на турските жители измежду тях ", уточни Фидан.

Евакуация ще бъде осъществена през през граничния пункт " Рафах ", който свързва Газа със прилежащ Египет.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР