Започна 46-тото преброяване на зимуващите водолюбиви птици в България. В

...
Започна 46-тото преброяване на зимуващите водолюбиви птици в България. В
Коментари Харесай

Започна преброяването на зимуващите водолюбиви птици, в него се включват и експерти от Северозапада

Започна 46-тото броене на зимуващите водолюбиви птици в България. В него се включват повече от 40 екипа с над 100 доброволци и членове на Българското сдружение за отбрана на птиците /БДЗП/ и участващите сътрудници. Те ще посетят всички огромни водоеми в страната. В Северозападна България 3 екипа с специалисти от Българско дружество за защита на птиците, РИОСВ- Враца и РИОСВ- Монтана, която дава отговор и за област Видин, ще броят зимуващите водолюбиви птици. Целта на преброяването е да събере точна информация, която да послужи за оценка на измененията в положението на популациите на следените типове птици.
"Основните акценти в Северозападната част от страната са на север-поречието на река Дунав от устието на Тимок до Козлодуй, където се концентрират значителен брой водолюбиви типове птици, както и огромните язовири. Най-вече акцентът тук е върху язовир "Огоста ", който също по този начин е много притегателно място за зимуващи водолюбиви типове птици ", сподели Свилен Чешмеджиев- координатор на зимното броене на птиците у нас.
В този район на страната се срещат огромни корморани, сиви чапли, зеленоглави патици, зимни бърнета, неми лебеди, от време на време се следят и пеликани на язовир "Огоста ". Тези необятно публикувани типове са със сходни числености през годините.
"На язовир "Огоста " сме ги засичали няколко пъти. Мястото е значимо за този тип. Последните години много постоянно получавали известия и сме следили къдроглави пеликани там. "
Преброяването ще продължи до 16 януари. Първите резултати за цялата страна ще станат ясни при започване на идната седмица. Участниците в преброяването ще отчетат броя, типа и разпространяването на птиците.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР