Заплашените от хранителна несигурност са се увеличили с 40% през

...
Заплашените от хранителна несигурност са се увеличили с 40% през
Коментари Харесай

Високите цени на храните са новият най-добър приятел на глада

Заплашените от хранителна неустановеност са се нараснали с 40% през тази година, защото неотдавнашните покачвания на цените на храните са засилили съществуващия напън от споровете, климатичните промени и пандемията от COVID-19, заяви Световната стратегия за храните на Организация на обединените нации (WFP), написа Euronews, цитира организация „ Фокус “.

Определяща се като всяка липса на храна, която заплашва живота, поминъка или и двете, острата неустановеност на храните визира или е с висок риск да засегне рекордните 270 милиона души тази година, заяви организацията на Организация на обединените нации.

„ Високите цени на храните са новият най-хубав другар на глада “, сподели основният икономист на WFP Ариф Хюсеин,.

„ Вече имаме спорове, климат и COVID-19, които въздействат дружно. Сега цените на храните се причислиха към смъртоносната тройка “, добави той.

От службата на Организация на обединените нации посчват, че междинните цени на пшеничното брашно в Ливан са се повишили с 219% на годишна база на фона на ускоряващите се стопански разтърсвания, до момента в който цените на олиото са скочили с 440% спрямо преди година в опустошената от войната Сирия.

На интернационалните пазари световните цени на храните са нарастнали с 33,9% на годишна база през юни, съгласно показателя на цените на Агенцията за храните на Съединени американски щати, който мери кошница от зърнени култури, маслодайни семена, млечни артикули, месо и захар.

Те обаче паднаха през юни по отношение на май, първият сходен спад от 12 месеца.

След спад в продължение на няколко десетилетия, гладът в света нараства от 2016 година насам.

WFP, която бе удостоена с Нобелова премия за мир предходната година, показва, че към 690 милиона души или 9 % от международното население си лягат гладни всяка вечер.

Организацията е съумяла да помогне на 139 милиона души през тази година, най-голямата интервенция в историята ѝ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР