Заплахите срещу журналисти в България, Хърватия, Унгария, Словения и Испания

...
Заплахите срещу журналисти в България, Хърватия, Унгария, Словения и Испания
Коментари Харесай

ЕК ще отчете опасна среда за журналистите в България, пише „Политико“ЕК ще отчете опасна среда за журналистите в България, пише „Политико“


Заплахите против публицисти в България, Хърватия, Унгария, Словения и Испания будят особена паника. Това се показва в отчетите за върховенството на закона в Европейски Съюз, чието показване през днешния ден следва, твърди европейската редакция на американското издание " Политико ".

В документите ще бъде изразена угриженост за независимостта на правосъдната система в Унгария и Полша, както и в други страни.

Цитиран е еврокомирасят по правораздаването Дидие Рейндерс, който показва очакване оценките от отчетите да не бъдат обсъждани единствено в Брюксел, а и на национално ниво. Той добавя, че е подготвен да пътува до страните за обсъждане на наличието на отчетите и задачата му е да приказва пред националните парламенти.

Рейндерс прибавя, че когато това се окаже невероятно, ще потърси диалог с представители на гражданското общество.

Еврокомисарят има намерение да посети страните по азбучен ред и в първата група попадат Белгия, България, Чехия, Дания и Естония. Той разяснява, че провокации с върховенството на закона има във всяка европейска страна и никоя от тях не е безпогрешна.

По неговите думи позитивен образец се следи в Малта, където след убийството на журналиста Дафне Галиция е настъпила еволюция във връзка с независимостта на прокурорите и съдиите. Той разяснява, че измененията настъпват след външен напън от Европейски Съюз и Венецианската комисия, само че и от гражданското общество.

Рейндерс прецизира, че отлагането на представянето на отчетите се дължи на общата непредвидимост в Брюксел около пандемията от Ковид-19, като дава за образец пренасрочването на съвещанието на Европейския съвет този месец и непрекъснатата смяна на решенията къде ще заседава Европейският парламент.

Източник:Епицентър.бг
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР