Заплахата от ядрена атака в момента е най-реална от Студената

...
Заплахата от ядрена атака в момента е най-реална от Студената
Коментари Харесай

Ядрената война през 2022 г. може да предизвика „малка ледникова епоха“

Заплахата от нуклеарна офанзива сега е най-реална от Студената война насам, по тази причина екип от учени хвърля нов взор върху безпределно мрачната тематика какво би се случило, в случай че атомните бомби стартират да летят през днешния ден. Както можете да си визиите, това би било много извънредно.

 Anti-nuclear weapons protest, UK 1980

Публикувано в списанието AGU Advances, изследването разказва в детайли по какъв начин една атомна война сред която и да е от деветте нуклеарни сили в света би довела до колосални покривки от сажди и пушек в горните пластове на атмосферата, което от своя страна би блокирало Слънцето, предизвиквайки спад на световната температура със 7,2°C в границите на един месец и възможен неуспех на реколтата. Но посевите са единствено началото…

Океаните могат да бъдат наранени още по-сериозно, като въздействието на нуклеарната война ще продължи десетилетия, в случай че не и епохи, евентуално потапяйки света в „ дребна нуклеарна ледникова ера. “

Температурите на океана ще паднат внезапно, изключително в северните елементи на международния океан, където възходящата повърхност на морския лед ще замрази водите към огромните пристанища, в това число пристанището Тиендзин в Пекин, както и тези в Копенхаген и Санкт Петербург, което ще натовари в допълнение международната търговия.

Голямото заледяване на океана и неналичието на слънце биха довели до всеобщото измиране на морските водорасли. И защото те са в основата на огромна част от морската хранителна мрежа, океаните ще гладуват, което ще докара до съвсем цялостната гибел на риболова и аквакултурите.

Тези пагубни резултати биха се усетили във всички сюжети, проучени от екипа. Те също може да бъдат усетени по целия свят, без значение къде а планетата паднат бомбите.

„ Няма значение кой кого бомбардира. Може да са Индия и Пакистан или НАТО и Русия. След като димът се изпусне в горните пластове на атмосферата, той се популяризира в международен мащаб и визира всички “, споделя в изказване помощник Шерил Харисън, водещ създател на проучването от Държавния университет на Луизиана.

В това ново проучване учените организират редица компютърни симулации, с цел да проучат въздействието на разнообразни сюжети за нуклеарна война върху системите на Земята, поради днешните качества за такава.

В момента има към 13 000 нуклеарни оръжия в света, разграничени сред девет страни (въпреки че доста от тези бойни глави са механически „ пенсионирани “ и по-дълго интензивно забавени). По-голямата част от бойните глави са в ръцете на Съединени американски щати и Русия, до момента в който малко над 1000 се държат от Франция, Китай, Обединеното кралство, Пакистан, Индия, Израел и Северна Корея.

Един от най-важните конфликти, които те плануват, е нуклеарен продан сред Съединени американски щати и Русия. В един от тези сюжети те си показват Русия и Съединени американски щати да употребяват 4400 нуклеарни оръжия от 100 килотона против огромните градове и индустриални зони на другия. В този опит учените пресмятат, че това ще докара до пожари, които ще изхвърлят 149 милиарда кг пушек и черен въглерод в горната атмосфера.

Дори в случай че се организира по-малка нуклеарна война сред Индия и Пакистан, въздействието й отново ще бъде световно и пагубно. На доктрина тези две страни биха могли да се взривят към 500 нуклеарни оръжия от 100 килотона, създавайки до 46 милиарда кг пушек и сажди, което също ще спре жизненоважно количество слънчева светлина да доближи Земята.

Като цяло резултатите от изследването са ясни: планетата би трябвало да страни непременно от нуклеарна война. Освен това, като се има поради световната взаимосвързаност на системите на Земята през 21 век, нуждата да се избегне може би в никакъв случай не е била по-голяма.

„ Настоящата война в Украйна с Русия и по какъв начин тя се отрази на цените на газа, в действителност ни демонстрира какъв брой нежни са нашата световна стопанска система и нашите вериги за доставки по отношение на това, което може да ни наподобява като районен спор “, прибавя Харисън.

„ Ние можем и би трябвало […] да създадем всичко допустимо, с цел да избегнем нуклеарна война. Ефектите е прекомерно евентуално да бъдат световно пагубни. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР