Заплахата от руска военна интервенция в Украйна принуди САЩ да

...
Заплахата от руска военна интервенция в Украйна принуди САЩ да
Коментари Харесай

Ядрената опция. Какво е SWIFT и може ли Русия да бъде изхвърлена

Заплахата от съветска военна намеса в Украйна принуди Съединени американски щати да търсят по какъв начин да спрат Москва. Една от обсъжданите наказания обаче е по-силна от всички останали.

Някои назовават такова вероятно решение „ нуклеарна алтернатива “. Тук обаче не става въпрос за бомби.

В търсенето на евентуални наказания, които Съединени американски щати могат да наложат на Русия при възможна инвазия против Украйна, се появиха информации, че от администрацията на Джо Байдън за пръв път поставят на масата нова алтернатива: изключването на Русия от световната система за електронна връзка на разплащанията, известна като SWIFT.

Подобен ход би бил невиждан против една от най-големите стопански системи в света. Въпреки че към този момент за желанията на Белия дом няма потвърждения, специалистите към този момент започнаха да разискват какъв брой огромно влияние би имало това и разчетоха по този начин - че офанзива над Украйна би довела до наказания „ каквито никой до момента не е виждал “.
Какво е SWIFT и за какво е значима
SWIFT е редуциране от Общност за световна междубанкова финансова телекомуникация. Това е платформа, която банки, брокери и други финансови институции употребяват, с цел да изпращат и получават информация. Такива да вземем за пример са инструкциите за парични преводи или сключването на застрахователни покупко-продажби.
Руският ботуш по границата
Това обаче не значи, че на платформата се държат пари или застраховки. Ето един образец.

Ако българска компания желае да купи природен газ от Русия, тя може да изпрати парите от българската си сметка до съветската компания и нейната сметка в съветска банка. За това тя би трябвало да вкара банковата сметка на компанията адресат и нейния SWIFT код.

Така, при подписване на договорката, съветската банка получава съобщение, че парите от българската компания са подредени, а когато дойдат съветската компания към този момент може да се разпорежда с тях.
Системата SWIFT се употребява допълнително от 200 страни от над 11 000 финансови институции.
Платформата работи със стандартизирани кодове, които оказват помощ за бързата обработка на заплащанията. Системата SWIFT се употребява допълнително от 200 страни от над 11 000 финансови институции. На нея за година се обработват повече от 10 милиарда известия, с които се правят интернационалните прехвърляния на стойност от трилиони долари.

Преди SWIFT банките употребяват „ телекс “, който работи със старите телеграфски мрежи, само че това е тромава и несигурна система. Затова и през 1973 година се появява SWIFT, която през днешния ден е голяма по мярка и всички ѝ се доверяват.

„ Това е най-надеждната интернационална система за разплащания и за това е от голямо значение “, споделя Браян О‘тул, някогашен старши помощник в американското Министерство на финансите.
Кой е притежател на SWIFT
Платформата е основана в Белгия и е със споделена благосъстоятелност от няколко банки. Тя се ръководи от ръб от 25-ма шефове, а сега в него членува и един съветски жител. Организацията е под мониторинга на централните банки на страните от Г-10 – Белгия, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Нидерландия, Англия, Съединени американски щати, Швейцария, Швеция, както и Европейската централна банка (ЕЦБ).

Изключването на цяла страна от SWIFT няма да бъде казус. Подобно нещо към този момент се случи с Иран през 2012 година Тогава всички банки на ислямската република попаднаха в черния лист на Европейски Съюз и Съединени американски щати. Тогава обаче Иран към този момент беше доста изолиран от световните финансови мрежи.

„ Със сигурност това направи живота на иранските банки, които към момента бяха свързани с интернационалната система, доста по-труден, само че действително представляваше задръстване на всевъзможни останали течове “, споделя О‘тул.
Могат ли Съединени американски щати да изгонят Русия
SWIFT се подчинява на европейското и белгийското законодателство и Съединени американски щати нямат непосредствено въздействие. Въпреки това Вашингтон има опция да притисне членовете на борда на организацията като заплаши със наказания против самата платформа, както се случи по време на изваждането на Иран от нея.
Как това ще се отрази на Русия
Русия е доста по-голяма и доста по-интегрирана в международната финансова общественост стопанска система от Иран. Затова изключването от SWIFT ще има доста по-тежки последствия.

Руската стопанска система, най-малко в началото, ще изпадне в сериозен безпорядък, изключително във връзка с интернационалните заплащания, до момента в който банките в страната стартират да работят с други разплащателни системи. В кратковременен проект това може да значи в допълнение поглъщане на рублата.

Заради връзките на Европа с Русия, свързани с вноса на основни енергийни запаси, двете страни ще търсят бързи решения за споразумяване на взаимните заплащания. Ефектът няма да е толкоз тежък и заради обстоятелството, че от анексията на Крим през 2014 година, когато още веднъж имаше сходни закани, Москва създава лична разплащателна система – SPFS.
Защитена ли е тогава Русия?
Не напълно, тъй като съветската система има своите ограничавания.

Докато SWIFT е дейна по 24 часа в денонощието, съветската система SPFS обработва заплащания единствено през седмичното работно време. В него са включени 400 банки, както и множеството някогашни руски републики.

Въпреки съществуването на SPFS, специалистите чакат вероятно изхвърляне на Русия от SWIFT да бъде „ потрес “ за икономитака.

За да се защищити от сходни последствия, Китай също създава своя лична платформа, с цел да защищити банките си и с цел да утвърждава юана като интернационална валута.
Има ли нещо още по-страшно?
Според О‘тул определението "ядрена алтернатива " за изключването от SWIFT е прекомерно пресилено, защото Русия ще може да продължи да прави интернационалните заплащания през други системи. По думите му, в случай че желае да натисне повече Москва, Вашингтон би трябвало да се концентрира върху наказания против съветските банки.

„ Срещу кои съветски финансови институции ще се насочи Белият дом при положение на инвазия - мисля, че това е значимият политически въпрос “, споделя О‘тул. По думите му прицелването в институциите, които свързват съветския хайлайф - като държавната корпорация за развиване ВЭБ и Руския фонд за директни вложения, би било доста по-ефективно от изваждането от SWIFT.

ВЭБ е банка за развиване и главен разплащателен сътрудник на съветското държавно управление. Фондът за директни вложения е главен държавен капиталов фонд, който има съществена роля във всички интернационалните планове на Кремъл, като да вземем за пример промотирането на имунизацията против COVID-19 „ Спутник V “.

Прицелването против главните търговски банки като ВТБ и Сбербанк би било по-сложно, защото ще докара до съществени стопански последствия, в това число и за съветските жители.
Ще издържи ли съветската стопанска система
От 2014 година насам съветската стопанска система построява отбрани против опасността от тежки американски наказания. Освен основаването на други възможности на SWIFT, както и на разплащанията с „ Виза “ и „ Мастъркард “, съветското държавно управление лимитира разноските и даже реализира съществени остатъци.

Също по този начин бяха увеличени запасите от интернационалните валути и злато, които са в размер на повече от 620 милиарда $. Това сложи Русия на четвърто място в света по този индикатор дружно с Индия. В тази сметка са и към 200 милиарда в държавния запас. В случай на липса на нови наказания, той ще се усили с още 20 милиарда през идната година.

„ Това е част от тактиката „ Крепост Русия “. Кремъл стои зад нея, тъй като до момента постоянно е работила “, споделя Елина Рибакова от Института за интернационалните финанси във Вашингтон.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР