Записът от заседанието на Продължаваме промяната усложни формулата на властта.

...
Записът от заседанието на Продължаваме промяната усложни формулата на властта.
Коментари Харесай

Записът от заседанието на Продължаваме промяната: Kакво научихме и какво може да се случи

Записът от съвещанието на Продължаваме промяната усложни формулата на властта. Преговорите бяха взривени и няма по какъв начин да е по различен метод, тъй като едната страна към този момент знае тактиката на другата. Бойко Борисов знае какво желаят и какви са проектите на Кирил Петков и Асен Василев. Това го слага в по-силна позиция. Затова и замрази договарянията, а не ги приключи. Преди разпространяването на записа той обществено застана зад „ момчетата от Промяната “, само че откакто се чу всичко, той трябваше да потуши обидата в партията и да се възползва от мощните карти.

Този запис с дълготрайност 4 часа и 37 минути, даже и да е инсталиран, е същински. Това никой не го отхвърля. Дори Кирил Петков предложи да се чуе целия, а и го цитира в изявленията си в обществените мрежи. За първи път имаме опция да надникнем зад кулисите и да забележим всичко без политически правилните обществени формулировки.

Записът е от съвещание на необятното управление на „ Продължаваме промяната “. То се състои късно вечерта в неделя, 21.05.2023 година Няколко часа откакто в „ Капитал “ изтича информацията, че ГЕРБ и Политическа партия са обсъждали разновидността „ министър председател на ротация “. Свикано е откакто Бойко Борисов и Кирил Петков са водили договаряния, на които, съгласно думите на Петков, Борисов се е съгласил на всички негови условия. Единствено не отстъпил от премиерския пост за Мария Габриел. Малко след първия час на събранието, участниците схващат, че Слави Трифонов е отдръпнал поддръжката си за кабинета „ Габриел “. Лидерът на Има Такъв Народ пусна поста си във Facebook към 23:30 ч. На идващия ден, понеделник 22.05.2023г., в 15:00 часа изтичаше срокът, в който Мария Габриел би трябвало да върне мандата на Румен Радев. Тя върна несбъднат мандат. Час преди този момент дружно с Николай Денков дадоха изказвания, че са се договорили за поддръжка за втория мандат и ротация на министър председателите.
Какво научихме от записа?
Лидерите на Политическа партия желаят доста да ръководят. И виждат голям късмет за това в съюза с ГЕРБ. Те поставят четиричасови старания да убедят своите съпартийци в преимуществата на тази коалиция (така я назовават и те). Членовете на необятното управление даже нямат доста време да разсъждават и са притиснати да вземат решението незабавно, тъй като на идващия ден Мария Габриел би трябвало да върне мандата на президента и ще изтърван тази опция. Както схваща един от участниците, няма да има време да разноски кучето си и да намерения.

Планират чистка в администрацията и службите. Доста краен е Асен Василев, който желае всеки министър да подпише с кръв, че ще махне хората на ГЕРБ и Радев. Дори и Николай Денков е подложен на напън по време на онлайн-събранието да увери всички, че ще направи чистката. В службите желаят единствено свои хора, не и такива на ГЕРБ. Имената били съгласувани с посолствата, твърди Асен Василев. Един от причините за смяна в службите е да се противостои на засилващото се съветско въздействие в страната. Само да напомним, че при всяка смяна в ръководството се е провеждала „ промяна “ в администрацията и службите, и по времето на Иван Костов и по времето на ГЕРБ.

„ Продължаваме промяната “ доста желаят да не изгубят на локалните избори. Затова и желаят техен министър на вътрешните работи. Асен Василев по този начин и не аргументира пред съпартийците си за какво това ще им помогне. Само препраща към сравнението какво е да провежда избори Бойко Рашков и какво - Иван Демерджиев. Като главен съперник в локалните избори виждат президента, който, съгласно тях, придърпва кметовете на ГЕРБ. И даже ги плашел с Гешев.

Възприемат Мария Габриел като заложник (така споделя Кирил Петков). Няколко пъти означават, че тя е със мощни позиции в Европейската национална партия и в Брюксел. Това, за Петков и Василев, дава европейска гаранция за тяхното ръководство. Но още по-важното, подсигурява, че ГЕРБ няма да си отдръпват поддръжката за държавното управление преди Габриел да поеме премиерския пост.

За Христо Иванов най-важното е да се организира конституционната промяна. От записа не разбираме дали това е също толкоз значимо за Кирил Петков и Асен Василев.

Кирил Петков има телефонния номер на Урсула фон дер Лайен и тя му подвига. Опитва се да я уговори да се заобиколят разпоредбите за приемането ни в еврозоната. Но получава увещание, че няма проблем за влизането в Шенген.

Основните закани, които показват водачите и другите членове на Политическа партия, са президента Румен Радев, възхода на „ Възраждане “ при възможни нови избори. Посочват, че идващите 12-24 месеца са сериозни, тъй като се надига съветското въздействие в страната ни.

Кирил Петков и Асен Василев се сблъскват със опозиция вътре в партията : по какъв начин ще се изясни обединението с ГЕРБ, какви загуби на гласоподаватели ще им донесе това, ще „ изперат “ Бойко Борисов... Националният съвет на Политическа партия е разграничен на две. Налага се прегласуване, на което въздържалите се в гласуването да вземат изрично решение „ за “ или „ срещу “. С малко надвива „ за “.

Любопитен е методът , по който и водачите, и другите членове на Политическа партия, възприемат Бойко Борисов, Румен Радев, Мария Габриел. И несъмнено не ги харесват.

Най-важното обаче, което също разбираме е , че „ Продължаваме промяната “ не желаят да трансформират нищо в метода, по който се печели, договаря, усвоява, остойностява властта. Нищо по-различно от това, на което сме ставали очевидци през последните 33 години.

Не разполагаме със същия богат материал по какъв начин в ГЕРБ възприемат обстановката. От изказването на Мария Габриел и управлението на ГЕРБ обаче знаем, че те не са затворили вратата и ще слагат нови условия, оферират експертно държавно управление, не виждат късмет в третия мандат, изборите също са „ почтен “ вид за гласоподавателите, би трябвало да получат гаранции, че Политическа партия няма да ползват в ръководството порочните практики, за които приказват в записа.

Три сюжета за близкото бъдеще
Променят формулата на държавното управление. На този стадий това наподобява най-вероятно, до момента в който не се намесят изненадващо външни фактори. Заплахите, които и двете страни регистрират, при нереализиране на втория мандат са огромни. Много по-големи наподобяват за „ Продължаваме промяната “. И двете страни не желаят да влизат в нови избори. Кампанията ще мине под реваншизма на Иван Гешев, президентът ще резервира мощните си позиции, „ Възраждане “ ще увеличи резултатите си изключително откакто за следващ път ГЕРБ, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия демонстрираха, че не могат да се схванат за постоянно ръководство.

От първите изказвания на „ Продължаваме промяната “ наподобява, че те са склонни на отстъпки. В първите часове след замразяването на договарянията Кирил Петков написа във Facebook:

„ Не виждам смисъл да стоим живи без да имаме опция да променяме света “.

Това на фона на фотография, на която той стои на ръба на моста, който води към остарялата столица Търново. Това в действителност е откъс от записа. И е значим подтекста. С тези думи той се опита да убеди съпартийците си, че не е значимо какъв брой малко ще получат на избори, в случай че са имали опция да създадат това, което желае. И дава образци по какъв начин Христо Иванов и Атанас Атанасов „ усъвършенстват “ сполучливо дълголетието си в политиката.

Едва ли Политическа партия ще правят отстъпка първия мандат на Мария Габриел, само че е допустимо да се създадат отстъпки за министерските постове. Защо не - министърът на вътрешните работи. ГЕРБ го желаеха и преди приключването на записа, а след него – репутационно по-добре е да не е на Политическа партия. Може да се схванат и с тотална смяна на състава на държавното управление и да се предлагат специалисти. Важно е кой кои специалисти ще уточни.

Ако бъде конституирано това държавно управление и то стартира да ръководи, към този момент знаем по какъв начин ще тече неговият мандат. Непрекъснати кавги сред ГЕРБ и Политическа партия ще слагат под въпрос стабилността му и поддръжката в Народното събрание.

Третият мандат въпреки всичко стои като опция, в случай че не се схванат. Конституцията по този начин или другояче планува този стадий и парламентарните сили ще би трябвало да минат през него. Би било същинско знамение, в случай че през този вид се сформира постоянен кабинет. Това се случи с кабинета „ Станишев “, само че тогава обстановката беше друга: Българска социалистическа партия, Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи нямаха непреодолими несъгласия, а и президентската воля на Георги Първанов стоеше зад тази формула. Сега единствената диалогична партия наподобява Движение за права и свободи. Те не се конфронтират с никого и даже гласоподаваха „ крумовите закони “. Румен Радев обаче до момента не е избирал Движение за права и свободи за третия мандат. Винаги го е давал на Българска социалистическа партия и Корнелия Нинова в никакъв случай не е успявала да го извърши. Едва ли в този момент ще е по-различно. Има Такъв Народ са най-малката парламентарна група, а „ Възраждане “ биха взривили напълно ситуацията изключително в очите на евроатлантическите ни сътрудници.

Отиваме на избори. Този излаз постоянно остава. Дори и водачите на ГЕРБ и Политическа партия, даже и Денков и Габриел, да се схванат за постове, даже и да сложат подписи под същинско съдружно съглашение, това би било на цената на съществени отстъпки от страна на Кирил Петков и Асен Василев. Може този път да не съумеят да защитят решенията си пред Националния съвет, където и за по-добрия за тях вид поддръжката беше нежна. И Бойко Борисов е под натиска на партията, където не са единни за обединението с Политическа партия.

И да, изборите биха били честния вид по отношение на гласоподавателите. Тогава обаче Политическа партия може би ще би трябвало да се борят за третото място, признават и вътре в партията. Тогава най-вероятно договарянията за държавно управление ще би трябвало да се преценяват и с „ Възраждане “.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР