Записът на е осъществен на 25 август 2019 г., на

...
Записът на е осъществен на 25 август 2019 г., на
Коментари Харесай

Рецитал на клавирния виртуоз Марк-Андре Амелен

Записът на е сбъднат на 25 август 2019 година, на фестивала Шубертиада в Шварценберг, Австрия.

Определеният от „ Ню Йорк Таймс “ като „ реализатор със свръхчовешка техника “ интерпретира ослепително творби от старите майстори през романтизъм до наши дни. Репертоарът му е голям даже за актуалните разбирания.

Печели интернационалния конкурс за американска музика в Карнеги хол през 1985г. Това събитие изстрелва кариерата му във висините. Започват многочислени участия на влиятелни фестивали и концерти из целия свят.

Амелен е прочут освен със своите невероятни осъществявания, а и с композициите си, нерядко измисля механически забавни „ извършения за пръсти “.

Марк Андре има 11 номинации „ Грами “ и е извънреден актьор на известната звукозаписна компания „ Hyperion “, за която е записал повече от 70 диска. През 2020 година, Амелен е почетен с премия от списание „ Грамофон “, за записа на етюдите на Шопен в транскрипции на Леополд Годовски.

Роденият в Монреал през 1961 година Марк-Андре Амелен, е притежател на офицерски медал на Канада, рицар е на националния медал на Квебек.

Програмата на концерта е извънредно забавна, като стартира с „ Вариации по тематики на Росини от операта „ Пепеляшка “ от Хенри Херц – произведение което се свири извънредно рядко, само че Амелен вдъхва нов живот на творбата.

Следва Соната за пиано в ми минор от Карл Филип Емануел Бах, който е вторият от петте сина на Йохан Себастиян Бах. Карл Филип Бах е авторитетен композитор, работещ по време на прехода сред бароковия жанр на татко си и класическия жанр. Неговият персонален метод, изразителен и постоянно плевел, е из-вестен като „ сензитивен жанр “. Сонатата е написана през 1743 година

Следващото произведение в програмата е фикция „ Странникът “, оп. 15 от Франц Шуберт. Написана е в същата година, в която композиторът написа своята „ незавършена симфония “ – 1822 година Виртуозната фикция с нейната елегантност е неповторима. Самият Шуберт рядко е можел да я изсвири без неточност, защото за интерпретацията ѝ се изисква изключителна виртуозност.

Ще прозвучи и „ Божията благословия в самотата “, която Ференц Лист написа в интервал, в който се отдръпва от бурния всемирски живот и приема нравствен ранг. Официалната част ще приключи с друго произведение от унгарският композитор – „ Реминисценции по тематики от операта Норма “ и несъмнено с бис – „ Феите са изящни танцьорки “ от Клод Дебюси.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР