Запазва се интересът на домакинствата и фирмите към българските и

...
Запазва се интересът на домакинствата и фирмите към българските и
Коментари Харесай

Активите, управлявани от инвестиционните фондове, нараснаха до 8.28 млрд. лева

Запазва се ползата на семействата и компаниите към българските и задграничните капиталови фондове, които реализират активност в България. В последните месеци това е в отговор на ниските лихви по депозитите и търсенето на други възможности за икономисване.

Към края на юни активите, ръководят тези групови схеми, възлизат на 8.28 милиарда лв.. Техният размер се усилва с 1.06 милиарда лв. (+14.6%) спрямо юни предходната година, само че понижава с 441.1 млн. лв. (-5.1%) по отношение на март тази година, означават от Българска народна банка.
Като % от Брутният вътрешен продукт тази сума е 5.4% като този дял е на равнището от юни 2021 година, само че е намалял по отношение на края на първо тримесечие на тази година, когато беше 5.6 на 100.
Към края на юни активите на българските капиталови фондове доближават 2.68 милиарда лв., като по отношение на същия месец на предходната година те се усилват с 421.4 млн. лв. (+18.6%). В съпоставяне с март тази година привлечените средства обаче понижават с 46.9 млн. лв. (-1.7%).
Към края на второ тримесечие активите на фондовете, инвестиращи в акции, се усилват с 363 млн. лв. (+37.7%) до 1.33 милиарда лв. при 963.9 млн. лв. преди година. Акумулираните суми в уравновесените групови схеми, фондовете инвестиращи в недвижими парцели и други се усилват също, само че единствено с 48.3 млн. лв. (+11.8%) и са в рземр на  457.9 млн. лв. при 409.6 млн. лв. към края на юни предходната година.

Ако погледнем към първото тримесечие, активите на фондовете, които влагат в акции, също се усилват - с 24.8 млн. лв. в това време уравновесените схеми,  фондовете, инвестиращи в недвижими парцели и други са привлекли по-малко средства - с 1 млн. лв..

Средствата, ръководени от групови схеми, инвестиращи в облигации, нарастват на годишна база с 10.1 млн. лв. (1.1%) до 897.1 млн. лв.. В съпоставяне с март тази година обаче са привлекли по-малко парични средства - със 70.6 млн. лв..
Към края на юни фондовете, инвестиращи в акции, управляват половината от паричните средства на българските капиталови фондове /49.5%/. Относителният им дял пораства по отношение на 42.6% към юни предходната година и 47.7% към март тази година.

Фондовете, които влагат средства в облигации, имат 33.4% от общата сума на активите към юни. Техният условен дял обаче понижава и спрямо юни предходната година, когато е бил 39.2%, и по отношение на март тази година – тогава е бил 35.5 на 100.

Към края на второто тримесечие главен дял във валутната конструкция на активите на българските капиталови фондове имат средствата, деноминирани в български лв. – 63.5% и в евро – 32.3 на 100, като се усилват спестяванията в лв., а има отлив във вложенията в евро..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР