Запасите на Русия от пшеница се повишават до най-високите си

...
Запасите на Русия от пшеница се повишават до най-високите си
Коментари Харесай

С планини от зърно Русия издуха европейските си съперници

Запасите на Русия от пшеница се покачват до най-високите си равнища от времето на Съветския съюз, поддържайки цените ниски. Това е удар за съперниците от Европейския съюз, които се надяват, че износът им на зърно ще може да се конкурира с съветския през идващите месеци.

Въпреки че изнася повече пшеница спрямо която и да е друга страна през последния четвърт век, запасите на Русия към момента следва да скочат с съвсем 50% до рекордните 20.6 млн. метрични тона, съгласно основаната в Москва консултантска компания SovEcon.

Това може да затрудни Франция, най-големият експортьор в Европейски Съюз, да възвърне каузи си в отвъдморските пазари, даже откакто цените на съветската пшеница доближиха съвсем 3-годишен връх от 208 $ на метричен звук - с 4 $ по-скъпо от френското зърно.

 Руските ресурси от пшеница са най-големите от времето на Съюз на съветските социалистически републики
Руските ресурси от пшеница са най-големите от времето на Съюз на съветските социалистически републики

Високите равнища на съветските ресурси могат да задържат цените му през идващите месеци, а по-слабата рубла през последните седмици значи, че житото на страната е по-евтино в доларово изражение.

" Големите ресурси и релативно ниските цени на рублата ще подсигуряват, че Русия ще остане конкурентоспособна по отношение на износа на Европейски Съюз до края на този сезон ", сподели изпълнителният шеф на SovEcon Андрей Сизов-младши.

Фермерите в Европейски Съюз се борят да се конкурират с поток от на ниска цена съветски експорт на международните пазари, като изходящите колета на комерсиалния блок се намалиха с повече от 1/5 от предходната година. Нарастването на еврото до повече от 3-годишен връх по отношение на $ също вреди на конкурентоспособността.

 Френското зърно все по-трудно удържа натиска на съветското
Френското зърно все по-трудно удържа натиска на съветското

Това се отразява в продажбите на Египет, който дружно с Индонезия е най-големият покупател на пшеница в света. Само един товар от 60 000 тона френска пшеница е продаден на страната в държавни търгове този сезон. За съпоставяне съветското зърно съставлява 79% от продажбите.

Институтът за изследвания на селскостопанските пазари в Москва (ИКАР) увеличи прогнозата си за експорт за настоящия сезон. Експертите плануват постоянни цени на износа на съветски пшеница, поради упованията за идната нова богата съветска годишна продукция.

Междувременно френската земеделска организация FranceAgriMer понижи упованията си за износа на страната, а консултантите от Strategie Grains направиха същото и за Европейски Съюз.

 Руските зърнени запаси заплашват позициите на европейските страни на основни пазари
Източник:

Руските зърнени запаси заплашват позициите на европейските страни на основни пазари

" Ако съветските цени още веднъж паднат и загубим конкурентоспособността си на пазарите в Мароко и Западна Африка, то сегашната цел на FranceAgriMer ще бъде доста, доста мъчно постижима ", сподели Александър Боа, анализатор в консултантската компания Agritel в Париж.

" Добре е да забележим френските цени под съветските цени, само че въпреки всичко ще имаме потребност от Щатски долар 3 или Щатски долар 4 на звук повече конкурентоспособност, с цел да можем да хванем по-голям пазарен дял ", съобщи Боа.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР