Западноафриканският регионален блок трябва да обмисли промяна на стратегията, тъй

...
Западноафриканският регионален блок трябва да обмисли промяна на стратегията, тъй
Коментари Харесай

ECOWAS е готов да облекчи или отмени санкциите срещу Нигер

Западноафриканският районен блок би трябвало да обмисли смяна на тактиката , защото се стреми да убеди страните воедени от военни хунти, да възстановят демокрацията и да останат в алианса , сподели неговият ръководител в събота, представен от " Ройтерс ".

Лидерите на Икономическата общественост на западноафриканските страни (ECOWAS) се срещат, с цел да прегледат политическата рецесия в засегнатия от прелом район , която се задълбочи през януари с ръководените от военните Нигер, Буркина Фасо и решението на Мали 

" Призовавам ги да преразгледат решението на тези три народи да изоставен... и да не възприемат нашата организация като зложелател ", сподели ръководителят на ECOWAS и президент на Нигерия Бола Тинубу във встъпителните бележки преди сесията при закрити врата в столицата Абуджа.

" Трябва да преразгледаме сегашния си метод към търсенето на парламентарен ред. "

Той не даде повече детайлности, само че мненията ще допринесат за упованията, че ECOWAS е подготвен да облекчи или анулира глобите против Нигер , които включват прекъсването му от районния финансов пазар и централната банка.

ECOWAS затвори границите и наложи строгите ограничения на Нигер предходната година, откакто на 26 юли и сътвориха преходно държавно управление, едни от поредицата скорошни военни преврати, които разкриха неспособността на блока да спре отстъплението на демокрацията.

Облекчаването на глобите ще се преглежда като жест на помиряване, защото ECOWAS се пробва да убеди трите страни, ръководени от военни хунти, да останат в съвсем 50-годишния съюз и да премислят отдръпването . Тяхното планувано излизане би подкопало напъните за районна интеграция и би довело до объркващо разплитане от комерсиалните потоци и услугите на блока, струващи близо 150 милиарда $ годишно.

Санкциите принудиха Нигер, която към този момент е една от най-бедните страни в света, да понижи държавните разноски и да не изплати задължения от над 500 милиона $.

Превратът в Нигер бе предхождан от преврати в   през последните три години, оставяйки част от територия в ръцете на военни държавни управления, които също се дистанцираха от някогашния колониален държател Франция и други западни съдружници.

ECOWAS също наложи наказания на Мали в опит да форсира връщането му към конституционния ред, макар че те бяха анулирани през 2022 година

Трите страни нарекоха тактиката за наказания на ECOWAS противозаконна и основа за решението си да изоставен блока неотложно, без да съблюдават нормалните условия за отдръпване.

Страните започнаха да си сътрудничат в границите на пакт, прочут като Алианса на сахелските страни (AES) и се пробваха да образуват конфедерация, макар че не е ясно какъв брой тясно възнамеряват да обединят политическите, икономическите ползи и ползите в региона на сигурността, до момента в който се борят да сдържат десетилетие- остаряла борба с ислямистки бунтовници.
 ECOWAS се тревожи за Африка след напускането на Нигер, Мали и Буркина Фасо
ECOWAS се тревожи за Африка след напускането на Нигер, Мали и Буркина Фасо

От блока настояват, че страните не са спазили процедурата по напускане
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР