Западно- и средноевропейският митрополит Антоний е поканен да отслужи Светата

...
Западно- и средноевропейският митрополит Антоний е поканен да отслужи Светата
Коментари Харесай

Патриархът е в стабилно състояние, но още е в болница, митрополит Антоний ще отслужи Рождественската света литургия

Западно- и средноевропейският митрополит Антоний е поканен да отслужи Светата литургия за Рождество Христово и Богоявление в катедралния храм " Св. Ал. Невски " вместо патриарх Неофит. Това е решението на Светия Синод на БПЦ, по чиято покана митрополит Антоний е в България за празниците.

Патриархът е във ВМА, където лекарите се грижат за неговото здраве и Българската православна черква приканва всички да се молят за неговото здраве, тъй като молитвата е най-голямото оръжие на всеки християнин, описа митрополит Антоний пред bTV. Патриархът е в устойчиво положение, само че по рекомендация на лекарите не се позволяват лица до него, с цел да се резервира стерилна ситуацията в тези времена с доста вируси и грипове, тъй че ние се вслушваме в способеното мнение на лекарите, имаме вяра в тях, добави той.

Отслужването на Светата литургия е огромна духовна наслада за всеки свещеник, сподели митрополит Антоний. Той ще отслужи светата литургия по възложение на Светия синод. Всички да се помолим за по-добри съдбини на българския народ, прикани митрополитът.

Довечера от 18 часа стартира Утринното Богослужение. А в неделя от 9,30 стартира Рождествената света литургия.

Трябва да се подготвим с молитва, осъзнавайки чудото, което се прави на Рождество Христово, сподели дядо Антоний. Чудесата ни съпровождат, само че би трябвало да имаме очи и уши за тях. Всички, които отиват във храма, излизат с усмивка, сподели митрополит Антоний. Трябва да имаме вяра и да намерим повече време за себе си в нравствен аспект.

Вярата ни учи да бъдем положителни, да загърбваме човешките разлики, да слагаме над тях общия интерес. И националните избраници, като избраници на българския народ, би трябвало да загърбят своите ползи и да работят за добруването на народа. Гордост, самолюбие са изкушения, които мъчно могат да бъдат преодолени в актуалния темп на живот, само че би трябвало да се направи в 

Винаги е имало, изключително в последните години, доста добър разговор сред българската страна и БПЦ. Държавата всяка година подкрепя църквата, заплатите на свещениците, отделят се значително средства за храмовете. Подготвяме и бъдещи планове с Министерство на външните работи, общественото министерство, с цел да можем църквата и страната да си подадем ръка.

Говорим и с Министерството на образованието - БПЦ постоянно слага въпроса за проучването на вяра, факт са учебниците по вяра и православие, утвърдени от МОН. Така че имаме подготвеност да стартираме, въпреки преподавателите да не са още задоволително, само че към този момент има места, където се учи предметът Православие от доста деца. Ефектът от преподаване на вяра е неоспорим - изключително като виждаме необяснимата експанзия в учебно заведение, езикът, който се използва, е неприемлив.

Всички свещеници имат профили в обществените мрежи, посредством които доближават до по-голяма публика. Но постоянно би трябвало да се търси живия контакт.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР