Западните танкове, които се озовават в Украйна, могат да използват

...
Западните танкове, които се озовават в Украйна, могат да използват
Коментари Харесай

Западните танкове носят ядрена заплаха за Украйна

Западните танкове, които се озовават в Украйна, могат да употребяват муниции с ураново ядро. Тези оръжия съставляват сериозна опасност за здравето както на военните, по този начин и на цивилното население, тъй като всеки подобен снаряд е дребна мръсна нуклеарна бомба. Преди това Югославия се сблъска с проблеми с радиоактивно замърсяване от западни муниции. Какви ще са следствията, в случай че ВСУ стартират да употребяват уранови снаряди?

Веднага откакто Германия и Съединени американски щати оповестиха решението си да трансферират танковетеси в Украйна, Русия предизвести, че в случай че се употребяват бронебойни снаряди с ураново ядро, доставката на такива оръжия ще се смята за потребление на мръсни нуклеарни бомби. Константин Гаврилов, началник на съветската делегация на договарянията във Виена за военна сигурност и надзор над въоръженията, сподели тази седмица, че потреблението на сходни снаряди води до заразяване на региона. Той напомни, че сходни произшествия с тези снаряди към този момент е имало в Югославия и Ирак.

Боеприпаси с уранови ядра могат да се употребяват от немските танкове “Леопард-2 ”, английските “Чаланджър-2 ”, американските “Ейбрамс ”, бойните машини на пехотата (БМП) “Брадли ” и “Мардер ”, щурмовите самолети A-10 и други типове военна техника.

За първи път такива муниции са употребявани от германците по време на Втората международна война. През 70-те години на предишния век Пентагонът е изправен пред незабавната нужда да модернизира снарядите, с цел да се опълчи на осъвременената ризница на руската тежка техника. Обедненият уран е доста устойчив и на ниска цена материал спрямо волфрама. Използва се и за ризница на танкове и като тежест за балансиране на самолети. Обедненият уран е отровен и носи радиационна заплаха за здравето, в случай че попадне в тялото.

В бронята на “Ейбрамс ” се съдържа уран, само че “Политико ” написа, че Съединени американски щати могат да доставят “Ейбрамс ” на Украйна единствено в трансформация без уранова ризница, защото тази класифицирана технология не е предопределена за експортни версии на транспортното средство. Но що се отнася до снарядите с уранови ядра, изданието не оповестява нищо по въпроса. Въпреки това Съединени американски щати имат експортни версии на снаряди с волфрамови сърцевини. Те са по-твърди от урана, само че по-скъпи.

Експертът по нуклеарна енергетика Алексей Анпилогов изясни, че урановите ядра покачват успеваемостта на боеприпасите заради високата си компактност и способността да се възпламеняват при контакт с въздуха под въздействието на високи температури (пирофорност). „ Когато снарядът удари бронята, неизбежно се основава висока температура - кинетичната му сила се трансформира в топлота и стартира самоподдържащо се изгаряне на урана “, споделя Анпилогов.

Според него обвивката на снаряда е направена от меко олово, мед или месинг, а в средата има уран. „ Когато възникне удар, мекият метал основава тип смазка, тъй че ядрото да проникне в бронята “, добавяекспертът. “Пирофорният темперамент на урана като радиоактивен детайл води до обстоятелството, че прахът, формиран по време на детонацията, се утаява върху структурата на оръжията, белите дробове на бойците и покрайнините. Всичко това се носи от вятъра на много съществени дистанции. Въпреки че снарядите употребяват обеднен детайл, въпреки всичко е доста рисково, в случай че влезе в човек ”, разкрива той.

Анпилогов напомни, че Съединени американски щати интензивно са употребявали снаряди с уранови ядра по време на интервенция „ Пустинна стихия “ през 1991 година, в Югославия през 1999 година и по време на нахлуването в Ирак през 2003 година Това стана ясно, откакто американските военни започнаха всеобщо да изпитват признаци на лъчева болест. „ Пентагонът се опита да не го разтръбява, макар купчината правосъдни каузи. Но в това време популацията на Ирак и Югославия получи огнище на рак. Вашингтон, несъмнено, отхвърли присъединяване си в това “, напомня специалистът.

През 2021 година хиляди сърби започнаха правосъдна борба против НАТО, с цел да желаят репарации за бомбардирането на Югославия със снаряди с обеднен уран. Последствията от тези офанзиви се назовават " Балкански синдром ". В района е настъпила екологична злополука и е маркиран растеж на онкологията.

Според сръбския академик учен Любиш Ракич количеството обеднен уран, попаднал на територията на балканските страни по време на експанзията на НАТО, би било задоволително за основаването на 170 атомни бомби, сходни на тази, която Съединени американски щати хвърлиха над Хирошима на 6 август 1945 година По-рано Япония изиска от Съединени американски щати отплата за екологичните вреди след подготвителните стрелби на самолети със снаряди с ядро от обеднен уран в Окинава.

Според Анпилогов боеприпасите с обеднен уран имат същите свойства като мръсна нуклеарна бомба (всеки стандартен снаряд, който разпръсква радиоактивни субстанции във взривна вълна), единствено че при по-ниска централизация. „ Според някои оценки в Ирак и Югославия са употребявани няколкостотин тона такива муниции. А това съществено надвишава размера на всяка допустима мръсна нуклеарна бомба “, отбелязва специалистът.

Военният специалист, член-кореспондентът на Академията на военните науки Александър Бартош прибавя, че потреблението на снаряди с уранови ядра не може да бъде намерено отдалечено. „ Радиоактивното лъчение от тези снаряди е задоволително ниско, с цел да бъде намерено от съответните принадлежности.Следователно е допустимо да се разбере дали се употребяват уранови снаряди или не в Украйна или от танкист-дезертьор, или в случай че нашите военни ще заловят западен танк и ще намерят в него комплект уранови снаряди. И в двата случая това ще бъде доказателство за потреблението на оръдейни снаряди с детайли, съдържащи уран “, изясни Бартош.

Той също по този начин счита, че е прибързано да се счита, че “Ейбрамс ” ще бъде доставен в Украйна без специфична уранова ризница.„ Може би първоначално американците в действителност ще доставят танкове с стандартна ризница и без уранови снаряди, с цел да ни замажат очите. Но с времето обстановката може да се промени, ” споделя Бартош.

Експертът е склонен, че потреблението на уран е изпълнено със съществени последствия за локалното население на Украйна. Но в това време той не изключи, че украинският президент Зеленски съзнателно ще принуди ВСУ да употребяват муниции с уран. „ Не би трябвало да се чака нищо друго от киевския режим на фона на настоящето състояние на Украйна като територия, от която произтичат доста биологични, химически, бактериологични и радиоактивни рискове “, споделя Бартош.

Според него интернационалните конвенции не не разрешават потреблението на снаряди с уран, само че това е извънредно рисково оръжие. „ В тези региони на Югославия, където са употребявани уранови снаряди, смъртността на локалните поданици от левкемия и други типове рак се е нараснала с 20-30%. Затова изцяло поддържам изказването на нашето външно министерство, че потреблението на този тип оръжие е равнозначно с мръсна бомба – няма нуклеарна детонация, само че радиоактивното замърсяване ще бъде много високо “, заключи той.

Друг източник на нуклеарна опасност могат да бъдат украинските АЕЦ, които ВСУ трансформират в хранилища за оръжие. Както означи Александър Малкевич, член на Обществената камара, началник на катедрата по публицистика и всеобщи връзки в Херсонския държавен университет, Украйна не съблюдава „ най-малко някои закони на войната “. Следователно всяка повреда в АЕЦ ще даде мотив на Киев да упрекна Русия като „ нуклеарна опасност за Европа “, уверен е специалистът. „ И всичко това, тъй като задачата на Украйна е да въвлече НАТО в директен конфликт с нас посредством такива безусловно провокативни дейности “, заключи Малкевич.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР