Западните партньори се надпреварваха помежду си да предложат на Русия

...
Западните партньори се надпреварваха помежду си да предложат на Русия
Коментари Харесай

Захарова доволна: Западът вече иска да говори по теми, за които не искаше и да чуе

Западните сътрудници се надпреварваха между тях да предложат на Русия договаряния по тематики, за които не желаеха да чуят преди година, разяснява в петък формалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова, оповестява ТАСС.

" Днес получаваме отговори от тях, те се надпреварват да ни предложат не просто срещи, а рестартиране на форматите ", сподели тя.

Според Захарова преди година западните сътрудници отхвърлиха да договарят с Русия. " Никой не искаше да слуша. Както ни споделиха: " Атмосферата не е подготвена за започване на разговор в границите на Съвета Русия-НАТО ".

Русия разчита на продължение на договарянията за гаранции за сигурност, изяснява Захарова след съвещанието на Съвета на НАТО на равнище министри на защитата.

" Военно-политическата обстановка в Европа продължава да се утежнява. Руските оферти за гаранции за сигурност са ориентирани към поправяне на тази обстановка, на която не получихме явен отговор от алианса ".

" Надяваме се, че договарянията по тях ще продължат. Ще настояваме НАТО да спре провокативната си политика на агресия, да откаже да разположи ударни оръжия, които ни заплашват покрай нашите граници и да върне конфигурацията на силите на алианса на позициите от 1997 година ", добави Захарова.

" Бяхме упрекнати, че продължаваме да ускоряваме военното си наличие и освен " към " Украйна, само че и в Беларус. Алиансът е угрижен за руско-белоруските учения, придвижването на нашите войски на лична територия. В същото време, НАТО явно не следи новините - след ученията съветските войски към този момент се връщат в местата си ".

Захарова означи, че алиансът има намерение да " накаже " Русия за това посредством увеличение на силите на " източния фланг ", разполагане на нови военноморски и въздушни съставни елементи, разширение на съдействието с Грузия и Украйна, за които вратата към НАТО към момента " остава отворена ".

Германски бойци, 60 транспортни средства и артилерия идват в Литва със експерти по разузнаване, нуклеарна и биологична война

" Отново НАТО употребява тактиката на " ескалация в името на деескалация ". Историческият опит демонстрира, че след понижаване на напрежението алиансът в никакъв случай не понижава военното си наличие ", акцентира тя.

" Съдейки по обстоятелството, че подробни проекти за нови многонационални батальонни групи на НАТО на " източния фланг " ще бъдат създадени едвам до идната майска среща на министрите на защитата на блока, военният капацитет на НАТО наоколо до съветските граници единствено ще нараства в бъдеще ".

По-рано Захарова разяснява желаните от посланика на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд доказателства за ненахлуване в Украйна: " Скъпа Линда, като жена към жена, даже когато има капацитет, желанието за навлизане не поражда автоматизирано ".

" Позоваванията на Блинкън, Псаки, Прайс и останалата част от екипа за военна агитация... свидетелстват за неуспеха на американските разследващи служби... коя от тези структури сложи фалшификат в Белия дом ", добавя тя.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР