Западните издания коментират посещението на Нанси Пелоси в Тайван. Пелоси

...
Западните издания коментират посещението на Нанси Пелоси в Тайван. Пелоси
Коментари Харесай

Западната преса за визитата на Пелоси в Тайван: Излишно дразнене на дракона

Западните издания разясняват визитата на Нанси Пелоси в Тайван. Пелоси сподели на тайванския президент, че Съединени американски щати няма да изоставят Тайпе на фона на рецензии от Китай, написа " Гардиън ".

Изданието отбелязва, че ръководителят на американската Камара на представителите Нанси Пелоси се е срещнала с тайванската президентка Цай Ингвен в хода на визитата си на острова, а китайски заместител външен министър е определил дейностите на Пелоси като извънредно скандални.

" Гардиън " помества и разбор, в който се отбелязва, че тази аудиенция рискува да подразни безсмислено Китай, защото евентуално визитата ще нагнети напрежение сред Пекин и Вашингтон, само че това няма да докара до повече сигурност за Тайван.
Авторът Винсънт Ни, който е сътрудник на изданието с сектор Китай, добавя, че визитата идва в деликатна от политическа позиция година за китайския президент Си Цзинпин - преди идния наесен конгрес на Китайската комунистическа партия, на който Си се чака да получи трети мандат за ръководство, и на 95-тата годишнина от основаването на Китайската народноосободителна войска.

Републиканската партия като в никакъв случай похвали Пелоси поради визитата ѝ в Тайван, написа " Индипендънт ".

Вестникът отбелязва, че Китай изрично е осъдил първата от 1997 година аудиенция на ръководител на долната камара на американския Конгрес в Тайван, а даже и Белият дом е предизвестил, че визитата може да не е добра концепция.

Изданието разяснява, че визитата се реализира в условия на нараснало напрежение в района.

Китай даде обещание " целенасочени военни дейности " на фона на визитата на Пелоси, написа " Дейли телеграф ".

Вестникът отбелязва, че след идването на председателката на долната камара на американския Конгрес в Тайван островът е в положение на нараснала подготвеност за реагиране след вълна от китайски закани и военни маневри, подбудени от визитата.

Изданието разяснява, че китайските държавни медии са разгласили карта, съгласно която Китай може да изстреля ракети към целеустремено подбрани зони по този начин, че да бъдат нарушени териториалните води на Тайван. Пекин не е стрелял толкоз покрай самоупралвяващия се остров от 1996 година, добавя " Дейли телеграф ".

" Вашингтон пост " помества авторска публикация на Пелоси по отношение на визитата, в която тя коментира за какво е отпътувала отпред на делегация на Конгреса за Тайван.

В материала се показва, че визитата е " безапелационна декларация, че Америка застава зад своя либерален сътрудник Тайван, до момента в който той брани себе си и свободата си ".

Допълва се, че визитата е знак към " милионите потискани и заплашвани от Китай ", отпратка към дейностите на Китай в Хонконг и във връзка с уйгурското си мюсюлманско малцинство.

" Ню Йорк таймс " също отбелязва, че с визитата си Пелоси рискува да раздразни още повече Китай.

Изданието разяснява и че за 30-годишната си политическа кариера Пелоси има богат опит в предизвикването на Китай, а сегашната ѝ аудиенция е кулминационната точка на нейните дейности в тази тенденция.

Председателят на Камарата на представителите на Съединени американски щати е неприкрит критик на Пекин.

Ударът в Афганистан и визитата на Пелоси още веднъж изваждат на напред във времето за Байдън външната политика, написа " Уолстрийт джърнъл ".

Изданието отбелязва, че президентът на Съединени американски щати още веднъж се сблъсква с външнополитически провокации в миг, когато в изпадналото в застой осъществяване на вътрешнополитическата стратегия стартира да настава известно оживление.

Тези външнополитически провокации са по-конкретно подреденият от него удар за ликвидирането на лидера на " Ал Каида " и един от уредниците на атентатите от 11 септември Айман аз Зауахири, напрежението в връзките с Китай и войната в Украйна, която скоро ще навлезе в шестия си месец.

Едно от нещата, с които Байдън се опитваше да завоюва гласоподавателите по време на предизборната си акция, беше точно външнополитическият му опит, разяснява " Уолстрийт джърнъл ".

Китай заплашва с огромни военни учения край Тайван поради визитата на Пелоси, написа " Файненшъл таймс ".

Изданието отбелязва, че маневрите край източните крайбрежия на острова в отговор на визитата на ръководителя на долната камара на американския Конгрес ще бъдат първите по рода си, предприемани от Пекин.

Източник: Българска телеграфна агенция

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР