Западните Балкани са географска част от Европейския съюз, споделяме обща

...
Западните Балкани са географска част от Европейския съюз, споделяме обща
Коментари Харесай

Могерини: Стратегията дава конкретна перспектива за евроинтеграцията на 6 страни


Западните Балкани са географска част от Европейския съюз, споделяме обща история и ще имаме общо бъдеще в границите на Европейския съюз. Това съобщи висшият представител за външната политика и сигурността Федерика Могерини на взаимна конференция с еврокомисаря по разширението Йоханес Хан.

Двамата показаха Стратегията на Европейския съюз за разширение с страните от Западните Балкани. Този по този начин предстоящ документ включва шест страни: Република Македония, Сърбия, Косово, Черна гора, Албания и Босна и Херцеговина. Европейският съюз чака от тези страни прогрес в следните области: господство на закона, социално-икономическо развиване, помиряване и възстановяване на добросъседските връзки.

„ Стратегията дава обща съответна вероятност за евроинтеграция на всяка от шестте страни-партньорки въз основа на техния прогрес “, съобщи Могерини.

В документа се показва 2025 година като възможна година, когато могат да бъдат признати нови членове в Евросъюза, в случай че съответните критерии бъдат изпълнени. Тази дата обаче не е наложителна.

„ Това не е крайният период, когато нещо би трябвало да се направи, само че действителна вероятност за интервала, когато се чака някои страни да завършат цикъла на договаряния, а тези, които не са почнали да го стартират “, сподели Могерини.

Тя съобщи, че и жителите, и водачите на страните от Западните Балкани са решени, че желаят да бъдат част от Европейски Съюз, а със тактиката те отвръщат по същия метод т.е. им споделят, че и Европейски Съюз вижда същата вероятността за този район. Могерини чакат страните да работят по промените, нужни за интеграция, и да се поддържат взаимно.

"Да върнем Западните Балкани в Европейски Съюз не в далечно бъдеще, а по време на нашето поколението. Следващите месеци ще бъдат интензивни и амбициозни и се надявам, че идващите месеци ще ги запомним като крайъгълен камък и ключ към Европейски Съюз. Броят на членовете не е привързан с 27 и може да бъде по-голям. Ние сме дружно в това, ние се нуждаем от устойчивост, храброст и увереност “, акцентира Могерни.

Държавите-членки няма да одобряват нови страни в Европейския съюз, които не си решили двустранните си разногласия. Това съобщи еврокомисарят по разширението Йоханес Хан.

[b]ЕК показа нови водещи начинания и поддръжка за реформите[/b]

Стратегическият документ коментира стъпките, които Черна гора и Сърбия следва да подхващат за привършване на присъединителния развой до 2025 г.; другите страни могат да ги настигнат, само че към този момент Черна гора и Сърбия са единствените две страни, с които към този момент се водят договаряния за присъединение. Тази вероятност в последна сметка зависи от мощната политическа воля, реализирането на действителни и трайни промени и окончателното разрешаване на разногласията със прилежащите страни. Албания и Република Македония означават забележителен прогрес по пътя си към Европейски Съюз и Комисията е подготвена да изготви рекомендации за започването на договаряния за присъединение въз основа на изпълнените условия. Комисията ще стартира правенето на мнение по отношение на молбата за участие на Босна и Херцеговина след приемане на изчерпателни и цялостни отговори на своя въпросник. При непрекъснати старания и ангажираност Босна и Херцеговина би могла да стане претендент за присъединение. Косово има опция за дълготраен прогрес посредством осъществяване на Споразумението за стабилизиране и асоцииране, както и да форсира напредъка си по пътя към Европейски Съюз, когато обективните условия са налице.

За осъществяването на тактиката за Западните Балкани и за поддръжка на плавния преход към участие е безусловно належащо да има уместно финансиране. Комисията предлага последователно увеличение на финансирането по линия на Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП) до 2020 година, доколкото е допустимо в границите на разпределените средства по настоящия пакет. Само за 2018 година към този момент е планувана предприсъединителна помощ за Западните Балкани в размер на 1,07 милиарда евро в допълнение към близо деветте милиарда евро през интервала 2007—2017 година

Освен това Комисията оповести шест водещи начинания с съответни дейности, които Европейски Съюз ще предприеме през идващите години в поддръжка на напъните за промяна на Западните Балкани в области от съвместен интерес.

[b]Позицията на България[/b]

Приветствам признатата от Европейската комисия Стратегия за Западните Балкани. С нея изрично се заявява желанието Европа да се развива като континент на стабилността, сигурността и просперитета. Това декларира министър председателят Бойко Борисов, оповестиха от държавната пресслужба.

На шестте страни и техните нации се дава европейска вероятност и явен знак, че още през 2025 година тези, които са подготвени, може да станат членове на Европейски Съюз, акцентира министър председателят.

Българското държавно управление ще поддържа страните от Западните Балкани в процеса им на подготовка за участието. Очакваме всички през май в София да обсъдим по какъв начин дружно и най-ефективно да продължим във вярната посока, акцентира Борисов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР