Западът санкционира Беларус 3 години след преизбирането на Лукашенко

...
ФАЙЛ – Протестиращи, носещи бяло-червеното знаме на беларуската опозиция, маршируват
Коментари Харесай

ФАЙЛ - Протестиращи, носещи бяло-и- червено знаме на беларуското опозиционно шествие покрай посолството на САЩ във Варшава, Полша, в неделя, 8 август 2021 г. ФАЙЛ – Протестиращи, носещи бяло-червеното знаме на беларуската опозиция, маршируват покрай посолството на САЩ във Варшава, Полша, в неделя, 8 август 2021 г. - Авторско право Czarek Sokolowski/The AP от с AFP Публикувано на 10/08/2023 - 09:25•Актуализирано 09:31

Стотици беларуски изгнаници маршируваха в съседните страни на третата годишнина от гласуването, смятано от мнозина за манипулирано.

Западните страни обявиха нови санкции срещу Беларус в сряда, три години след преизбирането на президента Александър Лукашенко.

РЕКЛАМА

Гласуването на 9 август 2020 г. предизвика масово протестно движение в Беларус, като стотици хиляди хора се изсипаха на улицата, за да осъдят това, което смятаха за фалшифициран резултат.

Протестите срещу Лукашенко, който е на власт от 1994 г., бяха жестоко потушени, със стотици затворени и десетки хиляди прогонени в изгнание.

Съединените щати (САЩ) и Канада обявиха нови санкции срещу Беларус, чието правителство нарече критиките от Запада „фалшиви обвинения“.

Стотици противници на Лукашенко маршируваха през полската столица Варшава за да отбележат третата годишнина от техния неуспешен опит да го свалят от власт, докато по-малък митинг се проведе във Вилнюс, Литва.

Вашингтон, който вече наложи санкции на Беларус, заяви, че предприема нови мерки, включително срещу авиокомпанията Белавиа и тютюнев магнат от обкръжението на Лукашенко.

Осем физически и пет юридически лица също бяха санкционирани, докато визови забрани бяха наложени на 101 беларуски служители.

„Съединените щати продължават да стоят до смелите хора на Беларус, които искат да живеят в страна, в която преобладават върховенството на закона, зачитането на човешките права и демократично избрано правителство“, каза американският секретар Антъни Блинкен от щата Антони Блинкен в изявление.

Описвайки изборите през 2020 г. като „измамни“, министърът на външните работи на Канада каза, че нейната страна санкционира девет физически лица и седем юридически лица „в отговор на сериозни и систематични нарушения на човешките права“.

„Извършителите на нарушения на човешките права не трябва да имат право на безнаказаност“, каза Мелани Жоли в изявление, добавяйки, че „подкрепата на Беларус за безсрамните действия на руското ръководство няма да остане ненаказана“. p>

Тя посочи, че Европейският съюз, Обединеното кралство и Нова Зеландия планират паралелни действия.

Тъй като протестите бяха потушени между 2020 - 21 г., стотици хиляди беларуси напуснаха страната си, изправени пред вихрушка от репресии и атаки у дома. 

РЕКЛАМА

Много отидоха в съседни Полша и Литва, въпреки че оттогава Вилнюс започна противоречиво да експулсира някои беларуси и да затяга визовите правила, както направи за руснаците.

Длъжностните лица в Литва са разделени относно изгнаниците в Беларус.

„От една страна, Литва е свидетел на масовите репресии срещу цивилни в Беларус. Той има тази амбиция да насърчава демокрацията, да показва солидарност и да бъде верен на ценностите си," Андрей Вазянау, преподавател в Европейския хуманитарен университет във Вилнюс, каза пред Euronews през април. 

„От друга страна, това е малка държава и се страхува от заплахите на специални агенти и шпиони, които могат да проникнат. Други европейски страни не са изправени пред този проблем.“

Съюзник на Москва, Беларус позволи на Русия да използва територията си за своите 2022 нахлуване в Украйна, влошаване на напрежението със западните страни.

РЕКЛАМА

от независим беларуски социолог Андрей Вардомацки установи, че само 11% от беларусите са за участието на страната им в битките.

Междувременно две трети от тях са против използването на Беларус от Русия като плацдарм, от който да провежда военни операции в Украйна.

„Въпреки незаконните санкции, затварянето на въздушното пространство и блокиране на граници, натиск в областта на информацията и провокации от страна на някои членове на ЕС, Беларус успя да запази и укрепи статута си на държава“, се казва в изявление на беларуското външно министерство в сряда.

Той осъди твърдения, „базирани на фалшиви, изтъркани обвинения“, които „не могат да повлияят на пътя“, избран от Минск, и обвини ЕС в провеждане на „агресивна политика“ след победата на Лукашенко през 2020 г.

Ръководителят на дипломацията на ЕС Хосеп Борел се противопостави на начина, по който протестиращите бяха „потиснати с изключителна бруталност от режима на Лукашенко“.

РЕКЛАМА

Борел също обвини Беларус, че се е превърнала в „заплаха за регионалната и международна сигурност“ и "съучастник" на Русия за нейната офанзива в Украйна.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР